Rundveehouderij

Achtergrond

Verdeeldheid bij prijsvorming nuka’s

De handel in nuka’s is dinsdagochtend heel uiteenlopend verlopen. De prijs van goede zware zwartbonte stierkalveren zijn in Purmerend voor het eerst sinds juli gestegen. De prijs van deze voor de rosémesterij geschikte kalveren steeg met 10 euro per kalf. In tegenstelling tot de zwartbonte kalveren daalden de ‘blauwe’ kalveren juist in prijs met 10 euro per kalf. In totaal werden er 703 kalveren aangevoerd 127 meer dan vorige week.

Hoewel de prijs van de blankvleeskalveren nu na lange tijd op de kostprijs ligt, zijn de integraties nog niet uit de rode cijfers. Daarnaast is het de verwachting dat de prijs voor kalvermelk nog wat kan gaan stijgen waardoor de marges heel smal zijn. Door de kalveren goedkoper in te kopen hebben de integraties iets meer speelruimte voor een stijging van de poedermelk.

Bij de rosévleeskalveren is de stemming wat positiever en de vrije mesters kunnen duidelijk wat kalveren gebruiken.

Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit noteert maximaal 125 euro per stuk. Een stierkalf met 50% Belgisch Blauw noteert na de daling maximaal 315 euro.

Door de stijgende kalfsvleesprijzen zal de vraag naar nuka’s wat oplopen, de voor de rosé geschikte kalveren kunnen wat gaan stijgen in prijs. De kalveren voor de blankvleessector zullen naar verwachting stabiel noteren.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.