Rundveehouderij

Achtergrond 865 x bekeken

Uiteenlopende signalen vanaf nukamarkt

Na de verdeelde reacties van vorige week, was het deze week een kalme markt in Purmerend. De prijzen voor nuchtere kalveren bleven over de gehele linie gelijk, net als vorige week in Leeuwarden. De handel in Purmerend sprak van een moeizaam prijshoudende markt bij een vrij slappe handel.

Welke tendens hieruit moet worden gedestilleerd voor de gehele nuka-markt, is moeilijk te zeggen. De NBHV-notering noteerde eind vorige week een plus van 5 euro per stuk voor de zwart- en roodbonte kalveren. De helft van het bedrag dat deze dieren vorige week in Purmerend in prijs omhoog gingen, maar veel beter dan de markt in Leeuwarden aangaf.

De NBHV zat, gerekend naar absolute prijzen, vorige week overigens ruimschoots boven beide veemarkten, zowel voor de zwart- en roodbonte kalveren als voor de vleesrassen.

Al met al lijkt het moeilijk hier een heldere conclusie uit te trekken. Welke noteringen zijn het meest geloofwaardig? Is de NBHV maatgevend voor de hele kalvermarkt, dan moet daaruit worden geconcludeerd dat buiten de veemarkten om beter betaald is voor de kalveren dan op de veemarkt. De vraag is of dat klopt. Blijft de NBHV ook deze week hoger noteren, dan zou het antwoord bevestigend moeten zijn.

De kalvermesters blijven van oordeel dat de nuka-prijzen op een te hoog niveau liggen, maar toch worden deze hoge prijzen maar betaald. Bovendien geeft de betere vleesafzet ruimte voor nieuw optimisme.

Prognose: licht hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.