Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdruk op tarwegistconcentraat

De prijs van eiwitrijke producten komt wat onder druk. Dat geldt in het bijzonder de tarwegistconcentraten. De krapte die er een tijd is geweest op de markt wordt nu opgelost door beduidend meer aanbod vanuit Duitsland en ook Engeland. Een ton Grainpro kost nu €3,10 per procent droge stof.

De dit seizoen erg hoge bierbostelprijzen zijn licht gedaald, in het kielzog van de niveaus voor soja en granen, maar lijken nu gestabiliseerd. De aardappelproducten noteren onveranderd. Daarvan is de aanvoer vanuit de verwerkende industrie in de fase waarin men nog maar net is overgegaan op nieuwe oogst beperkt. Aardappelsnippers zijn dan ook vrij prijzig. Aardappelpersvezels noteren onveranderd 36 euro per ton.

Aan het ruwvoerfront nog niet veel beweging. De stroprijzen zijn al wat naar beneden bijgesteld, maar komen verder onder druk. Het aanbod is gegroeid en de vraag is niet bijster groot. Er is al wat aanvoer uit Groningen, maar het meeste stro komt uit Duitsland, Frankrijk, Denemarken en ook wel Engeland.

Gehakseld koolzaadstro is in beeld waar het rantsoen puur structuuraanvulling nodig heeft, in beperkte volumes. De prijs is omgerekend 340 euro per ton (levering gaat in pallets met pakken à 20 kilo). Luzerne kost met 300 euro minder, bevat meer voeding, maar mist uiteraard het gemak van kleine afgepaste hoeveelheden.

Prognose: lichte prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.