Rundveehouderij

Achtergrond

Perspulp schaars, prijsdruk op bierbostel

Uit een inventarisatie van Boerderij blijkt dat er grote regionale verschillen zijn in de prijzen van snijmais.

Zoals gebruikelijk is de snijmais in het zuiden het duurst, tot 2.500 euro per hectare mais op stam. In het noordoosten van Nederland liggen de prijzen aanzienlijk lager (vanaf 1.600 per hectare), maar daar is de verkrijgbaarheid dan ook beter.

Met het oog op de dit seizoen zo diverse kwaliteit kan het raadzaam zijn een prijs per procent drogestof te bedingen. Die kan voor Midden- en Zuid-Nederland gesteld worden op €1,70. De vraag naar verse snijmais valt (nog?) tegen, blijkt uit meldingen uit de fouragehandel. De handel in gekuilde mais is inmiddels wel zo goed als gedaan. Deze kost 60 tot 65 euro per ton, verse mais gaat richting 55 euro. Doordat nu mais wordt ingekuild, loopt de afzet van aardappelvezel als een trein.

Perspulp is vrijdag weer iets duurder geworden en kost voor levering tijdens de campagne deze week 60 euro per ton. Het is met perspulp momenteel wel een aflopende zaak wat betreft leverbaarheid, dus op is op. Bij menig fouragehandel is de pulp al uitverkocht.

Zoals vorige week al gemeld zijn de recente prijsverhogingen voor bierbostel funest voor de vraag. De marktprijs overstijgt de voederwaardeprijs. Daardoor staat de prijs onder druk. Ook tarwegistconcentraat tendeert wat goedkoper, dankzij verbeterde leverbaarheid.

Prognose: bierbostel goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.