Rundveehouderij

Achtergrond

Perspulp is op, bierbostel goedkoper

In de al lange tijd vast gestemde markt voor veevoeders is bierbostel geleidelijk aan erg duur geworden. Vooral onder invloed van opgelopen tarieven voor sojaproducten zijn alle eiwitrijke grondstoffen aan de prijs.

Voor bierbostel, aantrekkelijke voercomponent voor de melkveehouders, is het ver doorgeschoten. Reden dat nu her en der wat van de prijs af gaat, helemaal omdat het iets teruggezakte prijspeil van soja dat toelaat. Doordat er wat verschuivingen zijn geweest qua beschikbaarheid van bostel voor de fouragebedrijven is er prijsverschil in de markt. Het is daardoor de moeite waard prijzen van leveranciers met elkaar te vergelijken. Kortingen bij afname van grotere volumes ineens en doorvoerkorting kunnen de prijs aantrekkelijker maken.

De verkoop van perspulp is gestopt, de geraamde beschikbare hoeveelheid is uitverkocht. Ook de verkoop van cigarant loopt nu op zijn einde. Aardappelsnippers zijn prijzig, de leverantie van aardappelproducten is immers nog steeds beperkt aan het begin van het aardappelseizoen. De verwerkende industrie heeft minder reststroom van de nieuwe aardappel. De ondergrens van de prijsnotering (circa 40 euro per ton) geldt voor de laagste kwaliteit rauwe, beperkt houdbare snippers.

Onder invloed van seizoensmatig ruimer aanbod uit Frankrijk en Duitsland staat er wat druk op de stroprijzen. Prijsdaling zal geleidelijk gaan, de transportkosten drukker zwaarder dan vorig jaar.

Prognose: lichte prijsdalingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.