Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Nieuwe schimmel bedreigt maisteelt vanuit de bodem

Lelystad - In het midden van Nederland in een gebied tussen Oss en de Maas is maiskopbrand (head smut) geconstateerd. Dat meldt Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in Lelystad. Het is voor het eerst dat deze schimmelaantasting officieel in Nederland is vastgesteld.

Onderzoeker Jos Groten van PPO noemt de nieuwe schimmelziekte ‘groter dan Helminthosporium (bladvlekkenziekte) en builenbrand.’ Dat komt vooral omdat de sporen van de schimmel die de ziekte veroorzaakt zich zeer snel en in grote mate kunnen verspreiden en de mais via de wortel aantast. De schimmelziekte komt algemeen voor in Europa zoals Duitsland, Portugal, Hongarije en Zwitserland. In Frankrijk en België is het aantal aantastingen nog beperkt. Uit literatuur blijkt dat de aantasting in een perceel zelfs tot 100 procent kan gaan.

Maiskopbrand wordt veroorzaakt door de schimmel Sphacelotheca reiliana. Deze vertoont overeenkomsten met de schimmel Ustilago maydis, dat builenbrand veroorzaakt. De ziekteverschijnselen zijn echter anders. De schimmels blijven in de grond over. Daar waar builenbrand de mais pas aantast als er beschadigingen zijn, tast maiskopbrand de plant al in het kiemstadium aan via de wortel. Via de vaatbundels worden bloeiwijzen, pluim en kolf, van binnenuit aangetast. Tot de bloei is aan de planten niets te zien, alleen dat de plant iets kleiner blijft dan gezonde planten. Op het moment van bloei ontstaat in de pluim zwart schimmelpluis en in het schutblad ontstaat plaats van de kolf ontstaat een grote harige schimmelbol, eventueel met groene uitlopers.

De verspreiding vindt plaats via de wind. De schimmelbollen vormen sporen en als de bollen open gaan, vallen de sporen op de grond of worden ze door de wind meegevoerd. Bij zware aantasting zal er tijdens de oogst een grote zwarte stofwolk rondom de hakselaar te zien zijn. Ook hier kunnen de wind en machines voor verspreiding zorgen.

In het buitenland zijn er resistente rassen beschikbaar. Of de rassen die in Nederland op de Aanbevelende Rassenlijst staan resistent zijn tegen de schimmel is nog niet bekend.

Boeren die ziekteverschijnselen zien die duiden op maiskopbrand worden verzocht dit te melden bij jos.groten@wur.nl

Foto

Laatste reacties

 • B bob

  Gewoon weer gaan werken aan een WEERBARE bodem is de oplossing als met chemische landbouwgif/schimmelweerders de Bodemweerbaarheid verstoord is. Kijk op Google of je een rapport van Van der Wulff ( WUR ) kan downloaden .

 • B bob

  (edepot.wur.nl/136507 ) of van de wurff- Bodemweerbaarheid

 • Tessa Knots

  Gewoon genoeg stront op de plak gooie dan groeit die mais er wel doorheen en komt het ook wel goed met de BODEMWEERBAARHEID !

 • Boertje-M-sob Henak

  pas op want dit is allemaal desinformatie, hegiliaanse dialectiek, en de oplossing is , u raad het al: GNO mais,
  kijk op klokkenluiders online , en herstel de republiek en luister naar argusoogradio om op de hoogte te blijven. Ze willen ons aan de GMO rotzooi, pas op voor deze misdadigers

 • Boertje-M-sob Henak

  GMO mais dus, de ratten gaan er dood van.

 • wbrooymans

  Zorg voor gezonde grond en een fatsoenlijke vruchtwisseling en deze problemen worden vanzelf minder. 10 jaar of langer achter elkaar mais telen op hetzelfde perceel moet er een keer uit komen.

 • hebikniet

  Mee eens, de natuur houd je toch niet voor de gek. Afwisselen is belangrijk!

 • Mels

  Hopperdeplopsenak,je bent een roepende in de woestijn en als je dit ziet als een excuus om GMO tegaan gebruiken,wat in NL al niet mogelijk is,dan roep je nog onzin ook.

 • politiek

  Boertje-M-sab Henak , Ik vrees dat u dit correct ziet. GMO moet ergens beginnen en zo willen ze interesse kweken in deze richting van juist die maisrassen te zaaien die weer resistent zijn voor die ,,schimmelaantasting,, . Ook B.Bob ziet dit correct denk dat je afhankelijk wordt van juist die chemische stoffen te kiezen met deze gekozen rassen om nog wat opbrengst te halen van je ha gronden. Mogelijk dat de economische stimulator/sponsers zowel bij die keuze GMO rassen van deze mais alsook die keuze chemische bestijding van ziektes bij deze gekozen GMO mais gewoon dezelfde multinational is ! .

 • W Geverink

  Boze tongen fluisteren... Sabotage... Samenzweringen... Gelul. Met monocultuur kan je gewoon problemen verwachten. Het is opmerkelijk dat jullie al zo lang mais telen op vaak de zelfde stukken land zonder noemenswaardige problemen. Eens met wbrooimans. Vruchtwisseling is niet alleen in aardappelen belangrijk.

 • politiek

  W. Geverink. Ik bestrijd uw visie ook niet ! Gewoon doen wat de natuur ons al honderden jaren heeft geleerd. Die monocultuur waar u over spreekt is echter niet alleen van toepassing bij gewassen (mais ) maar ook bij veehouderij. Tot enkele jaren geleden kon je spreken over gemengde bedrijven. Rundvee ,varkens , pluimvee op 1 bedrijf. Gematigde aantallen. Gedreven door economische nood/doel behoorde er gespecialiseerd te worden. Enkele jaren ging het goed en je kunt het vergelijken als bij gewassen , ook veehouderij raakt resistent tegen gebruikte antibiotca,s en entingen bij die grote aantallen dieren jarenlang op 1 locatie. Dit gaat dus gewoon fout lopen met dergelijke grote aantallen op 1 locatie ! . Niet alleen is het dier slachtoffer , maar ook de consument/burger door steeds groter wordend aantal antibiotica/entingen om het nog enigzins onder controle te houden bij de dieren. MRSA en ESBL bij mensen enz. zijn gevolgen daarvan. Dit nog losstaand van de andere rechtstreekse ,,lijntjes,, naar kanker , hart en vaatziektes , diabetes, enz. tot en met beschadiging van de vrucht bij de mens toe.

 • W Geverink

  Specialisatie is er altijd al geweest Politiek. Sommige boeren gingen varkens houden omdat ze het leuker vonden dan koeien bijvoorbeeld. Of omdat er niet genoeg grond was om uit te breiden in rundvee. Daarbij wil ik net als jij ook op vakantie kunnen. Als ik veel takken zou hebben zoals kippen, melkvee en varkens is het voor mij onmogelijk om iemand te vinden die alle drie goed kan. Dan zit ik 365 dagen per jaar vast aan mijn bedrijf en dat wil ik niet. Veel varkensboeren dragen MRSA, net als veel paarde honden en katten bezitters. Men wijst met de vinger maar weet er het ook allemaal niet zo presies. Ik vind het knap hoe de huisartsen buiten schot blijven in het antibiotica resistentie verhaal. Je zult het niet geloven beste Politiek, maar er worden in de menselijke geneeskunde heel veel onnodige antibiotica kuurtjes voorgeschreven. Vervolgens wordt het kuurtje niet afgemaakt omdat men zich al weer wat beter voeld! En wat betreft entingen zou polio als het aan jou ligt nog volop voorkomen in Nederland.

 • Mels

  W Geverink,als ik de reacties van politiek lees dan heeft ie er verschrikkelijk veel verstand van maar wat hij er niet bij verteld is dat de problemen ontstaan door het gebruik van verwante antibiotica in de menselijke en dieren geneeskunde,als het aan politiek ligt gaan alle dieren dood aan de eerste de beste infectie en spuiten we nergens meer tegen in onze gewassen.Ik hoop dat deze politiek dan de eerste is die honger krijgt......

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.