Rundveehouderij

Achtergrond

Lagere prijzen voor tarwe- en gerststro

De handelsprijs voor zowel gerststro als tarwestro zijn verlaagd. Er is voor grote balen 5 euro tot 10 euro van de prijs voor grote balen gegaan. Voor grote balen tarwestro kan worden uitgegaan van 115 tot 120 euro per ton.

De hooisoorten en luzerne zijn ongewijzigd in prijs. De prijsdaling is ook te zien aan de telersprijzen voor Engels raaigras en voor grote pakken tarwestro. Dat geldt zowel de noteringen van de telersbeurs Goes als die van Middenmeer en Emmeloord.

Het loopt nog geen storm met de prijsverlagingen van ruwvoeders, ondanks een groeiend aanbod. Het is lastig voor de handel, omdat de telers gewend zijn aan de hoge prijzen voor stro van de vorige oogst. Bovendien zijn de logistieke kosten (er wordt nog veel geïmporteerd) een stuk hoger geworden.

Vraag en aanbod van bierbostel zijn in evenwicht. De prijzen zijn de afgelopen weken wat naar beneden bijgesteld, waarna de vraag weer iets toeneemt. Het niveau was te ver doorgeschoten ten opzichte van de voederwaardeprijs, waardoor bostel ondanks de goede voedereigenschappen minder aantrekkelijk werd. Overigens liggen de prijzen nog steeds 8 tot 9 euro boven die van vorig jaar.

Nu het afdekken van maiskuilen grotendeels gedaan is, wordt de vraag naar aardappelbijproducten wat rustiger. Tarwegistconcentraten zijn volop leverbaar, ook voor deze voedercomponent is het prijspeil gestabiliseerd na verlagingen.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.