Rundveehouderij

Achtergrond

Integraties maken weer winst met blankkalfsvlees

Kalfsvleesintegraties maken voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer winst op hun contracten met vleeskalverhouders en de verkoop van blank kalfsvlees.

De opbrengst van blank kalfsvlees was tussen oktober en december 2011 heel goed. De prijzen voor het vlees lagen in die periode zo'n 30 cent per kilo hoger dan in dezelfde maanden van 2010. Begin dit jaar kwam de klad in de afzet van blank kalfsvlees. De economische crisis had steeds grotere gevolgen voor consumenten in Italië en Frankrijk. Door de hoge werkloosheid in die landen daalde hun besteedbare inkomen en gingen zij bezuinigen op hun uitgaven. Dat ging ten koste van hun aankopen van blank kalfsvlees. Daardoor zakten de prijzen van dit vlees onder het niveau van de vergelijkbare weken in 2011.

Daar bovenop kwam dat de voerkosten om blankvleeskalveren op hun juiste slachtgewicht te krijgen, het afgelopen jaar fors stegen. Samen met de lagere opbrengst van het vlees leden kalfsvleesintegraties flinke verliezen. Het lukte hen niet om winst te maken op hun contracten met vleeskalverhouders, het verwerken van blankvleeskalveren en de verkoop van blank kalfsvlees.

Blankvleeskalveren brachten het laatste kwartaal van 2011 gemiddeld €5,20 per kilo geslacht gewicht op. In de laatste 3 maanden van 2010 lag dat gemiddelde op €4,90 per kilo. Dit jaar zakte de opbrengst tot onder het niveau van de vergelijkbare weken van vorig jaar. De gemiddelde opbrengst van een blankvleeskalf lag dit jaar tot begin oktober op €4,95 per kilo. Dat is 10 cent per kilo minder dan in dezelfde periode van 2011. Sinds eind september brengt een blankvleeskalf weer meer op dan in dezelfde week van 2011.

Alleen door een langere leegstand bij vleeskalverhouders, het niet verlengen van een aantal contracten en een beperking van het aantal slachtingen is het kalfsvleesintegraties gelukt om het evenwicht tussen aanbod en vraag naar blank kalfsvlees weer in evenwicht te brengen.

De aanvoer van blankvleeskalveren lag tot eind september op 754.000 stuks. In dezelfde periode vorig jaar was dat aantal nog 789.000. Dat betekent een daling met 4,4 procent. Een verdere daling is niet nodig als blankvleeskalveren weer winst opleveren. Kalfsvleesintegraties moeten hun verlies van afgelopen jaar eerst nog compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.