Rundveehouderij

Achtergrond

Daling koeienprijzen zet door in Bunnik

De prijzen voor slachtkoeien zaten maandag ook in Bunnik weer op weg naar beneden. Het was een logisch uitvloeisel van de gebeurtenissen vorige week in Leeuwarden.

Daar was bij een iets hogere aanvoer dan de week er voor een prijsdaling te noteren van 5 cent per kilo over de hele linie. De handel in Bunnik deed het maandag iets rustiger aan. Daar werd bij een eveneens hogere aanvoer over nagenoeg de hele linie een 5 cent lagere prijs neergezet. Aan de onderkant bleven alleen de prijzen voor de 2e kwaliteit worstkoeien stabiel, aan de bovenkant bleef alleen de prijs voor de S-kwaliteit (zeer kleine aanvoer) stabiel.

De aanvoer mag dan iets hoger zijn dan vorige week, toch is de omvang van de aanvoer volgens de handel niet het probleem. De slachtkoeien brengen minder op omdat de vleeshandel steeds minder geld kan maken voor het rundvlees. Dit komt door extra aanbod van concurrerend vlees. In andere jaren doet het vaak al veel eerder pijn.

Het beetje extra aanvoer van slachtvee wordt nu nog vooral veroorzaakt doordat er weiders uit het land worden gehaald. Extra uitstoot van melkvee om duur krachtvoer uit te sparen wordt tot nu toe nog nauwelijks gesignaleerd. Wie z'n koeien nog kan melken, doet het voorlopig nog.

Prognose: verder dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.