Rundveehouderij

Achtergrond

Bunnik, rustige markt en stabiele prijzen

De handel in slachtkoeien verloopt al een paar weken rustig. De verkoop van het rundvlees verloopt wat moeizaam en het aanbod van runderen is sterk gegroeid.

De slachterijen zijn dan ook niet bereid om meer voor de runderen te betalen en zorgen ervoor dat de prijs tijdens onderhandelingen niet stijgt. Deze prijsdruk was goed te merken op de veemarkt in Bunnik. Als gevolg hiervan verliep de markt rustig en bleef de prijs van de runderen gelijk. De aanvoer was met 117 dieren wat kleiner dan vorige week.

In het najaar loopt de verkoop van rundvlees vaak wat terug als gevolg van het aanbod van wild. Daarnaast is het aanbod groter door de aanvoer van vetweiders en een strengere selectie voordat het melkvee weer naar stal gaat. Hierdoor is er elk jaar na de zomer wat druk op de prijzen.

Door de aanhoudend hoge prijzen voor de slachtkoeien maken handelaren zich niet zo druk over de huidige prijsdruk. Het prijsverschil met vorig jaar is groot, een worstkoe eerste kwaliteit is nu 30 cent per kilo duurder dan vorig jaar (nu €2,70 per kilo geslacht gewicht). Het verschil met 2010 is nog veel groter, toen noteerde een dergelijke koe €1,75, een verschil van wel 95 cent per kilo.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.