Rundveehouderij

Achtergrond

Alleen winst voor de beste blankvleeskalveren

Door de stijging van de opbrengst leveren de beste kwaliteiten blankvleeskalveren winst op voor de integraties. Op de minder goede dieren lijden zij nog verlies.

De kwaliteit van blankvleeskalveren speelt in deze tijd van het jaar een grote rol. Relatief veel dieren scoren in het najaar slechter op kleur en classificatie dan in andere tijden van het jaar. Vleeskalverhouders moeten zodoende alle aandacht schenken aan hun dieren om ze goed te laten classificeren aan de slachtlijn bij kalverslachterijen. Met de huidige hoge voerkosten leveren alleen de beste kwaliteiten blankvleeskalveren winst op.

De opbrengst van blankvleeskalveren steeg tussen half augustus en begin oktober met €0,70 naar €5,30 per kilo geslacht gewicht. Daardoor zijn de blankvleeskalveren, die erg goed classificeren, weer winstgevend voor kalfsvleesintegraties. Zij hebben een jaar lang verlies geleden op alle vleeskalveren, dus ook de beste kwaliteiten.

Om de gemiddelde en mindere kwaliteiten blankvleeskalveren ook winstgevend te maken voor kalfsvleesintegraties, moet de opbrengst van blankvleeskalveren nog verder stijgen. Deze maand stokte de prijsverhoging. Oktober is meestal geen beste maand voor de afzetmogelijkheden van blank kalfsvlees. Dan start het wildseizoen en schakelen consumenten over op het eten van wild en gevogelte. Begin volgende maand zal de verkoop van blank kalfsvlees naar verwachting weer stijgen en zal de opbrengst van blankvleeskalveren weer stijgen.

Voor niet-contractgebonden vleeskalverhouders is een stijging van de prijs van blankvleeskalveren ook noodzakelijk. Zij lijden nog steeds enkele tientallen euro's verlies op hun afgeleverde slachtrijpe dieren. Hun voerkosten zijn hoger dan die van de kalfsvleesintegraties. Vrije vleeskalverhouders zijn voor de inkoop van hun kalvermelkpoeder afhankelijk van de kalfsvleesintegraties, die ook eigenaar zijn van poederfabrieken.

Door de daling van de opbrengst van jonge rosévleeskalveren met 6 cent naar €3,79 per kilo, leveren deze dieren nog net de kostprijs op. Om winst te maken moet de prijs van deze dieren nog stijgen met 10 tot 15 cent per kilo. Het aanbod is vrij groot, omdat de dieren de afgelopen maanden relatief veel opleverden.

Of registreer je om te kunnen reageren.