Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Vlotte vaarzenexport komt onder druk

De Nederlandse export van vaarzen kan een gevoelige tik krijgen van de problemen met het Schmallenberg-virus, als importerende landen restricties afkondigen voor de aanvoer van vee. De exporteurs hebben in het afgelopen jaar ruim 43.000 dieren uitgevoerd, hoofdzakelijk vaarzen. Daarmee hebben ze een groei van circa 15 procent bewerkstelligd, blijkt uit de meest recente (voorlopige) gegevens van Veepro. De groei is weliswaar hoofdzakelijk gerealiseerd in het voorjaar.
Verder blijkt uit het verloop van de uitvoer in het laatste kwartaal dat de tendens neerwaarts is omgebogen. Prijzen zijn dan ook erg hoog opgelopen in de loop van 2011. En nu de dreiging van gesloten grenzen en/of importbelemmering op de afzetmarkten sterker wordt, hebben exporteurs hun activiteit bovendien op een lager pitje gezet. Daardoor kan de afzet in het eerste kwartaal van 2012 verder gaan krimpen ten opzichte van dezelfde periode van 2011. Rusland had afgelopen vrijdag de grens weliswaar gesloten voor levende schapen en geiten, maar niet voor fokvaarzen. Dat zal Rusland ook niet graag doen, aangezien dan ook de import uit Duitsland in de verdrukking komt. De economische belangen van vaarzenimport zijn voor Rusland groot, omdat flink wordt geïnvesteerd in de melkveehouderij. Daar zijn koeien voor nodig. Dus zal men eerst een beeld willen hebben van de omvang en ernst van de problematiek.
Vraag naar Nederlandse vaarzen is er nu wel vanuit Marokko, Jordanië en Turkije. In Nederland zelf is de vraag naar melkvee matig.

Of registreer je om te kunnen reageren.