Rundveehouderij

Achtergrond

Verwerkers van biologische melk lijden al het verlies

De verwerkers van verse biologische melk verkeren in een verdringingsmarkt. De goedkope Britse biologische melk is voor de verwerkers om meerdere redenen een aantrekkelijk product.

De drie grote Nederlandse verwerkers van biologische melk (Arla, FrieslandCampina en Vecozuivel) breiden de markt voor biologische verse zuivel met veel succes uit. De biologische melkveehouders in Nederland produceren samen ruim 140 miljoen kilo per jaar en dat is niet genoeg, stelt brancheorganisatie Bionext. Daarom is import nodig. Vanuit Groot-Brittannië en Denemarken wordt daarom nog zo’n 30 miljoen kilo bijgekocht.

Maar het is niet alleen omwille van het tekort dat Ecomel, EkoHolland en ook Hyproca biologische melk bijkopen uit met name Groot-Brittannië. De Britse biologische melk is ook lekker goedkoop, en dat komt goed uit in de prijsoorlog die Arla, FrieslandCampina/Ecomel en Vecozuivel uitvechten om de ruimte in het supermarktschap. De Britse melk is 2 tot 3 cent per kilo goedkoper dan de Nederlandse melk. Reden is dat er in Groot-Brittannië, anders dan in Nederland, een overschot is aan biologische melk, weet voorzitter René Cruijsen van leverancierscoöperatie EkoHolland. De totale biologische productie in Groot-Brittannië bedraagt zo’n 300 miljoen kilo, bij een behoefte van 250 miljoen kilo. Er is dus 50 miljoen kilo over. Als die melk niet als biologisch product over de grens wordt verkocht, gaat die voor omgerekend zo’n 32 cent het gangbare Britse circuit in. Als de Britten dan een paar cent meer kunnen krijgen van Nederlandse kopers, is voor hen de keuze snel gemaakt. Inclusief 6 cent transportkosten, kan de Britse melk hier dan onder de Nederlandse kostprijs op de markt worden gebracht. Naar schatting komt nu daardoor zo’n 20 miljoen kilo Britse biologische melk in het Nederlandse verstraject. Nog eens 10 miljoen kilo wordt verpoederd.

Britse biologische melk is om meerdere redenen een aantrekkelijk product voor de Nederlandse verwerkers. Het vult het tekort op de Nederlandse versmarkt aan, het beperkt hun verliezen en het kan de verwerkers helpen om de eisen van de Nederlandse biologische producenten in toom te houden. Ecomel gebruikt het bijvoorbeeld als argument om de leden een lagere meerprijs te geven dan afgesproken.

Dat aanvoer van biologische melk uit Groot-Brittannië en voor een kleiner deel uit Denemarken minder duurzaam is, speelt in de huidige discussie hoegenaamd geen rol, erkennen de speler. Voor de consument is ook niet zichtbaar dat de drie grote verwerkers van verse biologische melk alle verlies lijden. De dagverse zuivelmarkt is in Nederland namelijk een verdringingsmarkt, met het biologische segment als focuspunt. Winnaar is wie de anderen heeft uitgerookt. De consument profiteert daarvan, de melkveehouder heeft het nakijken, zo menen veel biologische producenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.