Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Schmallenberg nationale 'ramp'

Dat de landbouwpers zich bezighoudt met het Schmallenberg-virus is begrijpelijk. Het gaat toch om 'onze' koeien en schapen. Maar dat je geen landelijke krant kunt openslaan of nieuwsprogramma op tv kan kijken zonder dat het virus voorbijkomt, is eigenlijk wel vreemd.

 

Dinsdagmiddag was het weer raak. Het Radio 2-programma Knooppunt Kranenbarg was op zoek naar de gevolgen van de ziekte. Dat was een leuke insteek, zeker toen ook veehouders in het programma aan bod kwamen. Maar wat schetst mijn verbazing? Duikt ineens Ab Osterhaus van het RIVM op. Dat de man viroloog is, is bekend, maar hij heeft naar mijn idee toch weinig kaas gegeten van virussen bij runderen en dan vooral het Schmallenberg-virus. Een belletje naar de redactie leerde dat Osterhaus vooral mocht komen opdraven om te vertellen dat er maar weinig risico is voor de humane gezondheid. Wat hij natuurlijk graag doet. Dat had de viroloog van het CVI ook kunnen vertellen en die man heeft juist veel meer expertise over dit virus.

 

Later op de avond hoorde ik staatssecretaris Henk Bleker op tv weer het een en ander uiteenzetten in Nieuwsuur. Vorige week was er ook al een item over, met een reportage bij een grote schapenboer bij wie mismaakte lammeren geboren werden. Ik hoor de kijkende nietsvermoedende burger al zeggen: 'Aah, wat zielig, en goh het leeft nog'.

 

Ik heb de uitzending van dinsdag alsnog bekeken en vind het op sommige momenten tenenkrommend. Er worden wat suggestieve vragen gesteld aan Alexei Alekseenko van de Russische voedsel- en warenautoriteit. Dat stelt Veepro-directeur Reinoud van Gent ook: “Ik vind het zo onverstandig om met vragen zo aan te dringen op een exportstop. Zo dom. Als SBS dat nu zou doen, begrijp ik dat nog, maar journalisten van Nieuwsuur? Hij gaf zelf in het programma duidelijk aan hoe de vee-exportbranche tegen de problemen aankijkt en wat ze er aan doet.

 

De presentatrice probeerde er duidelijk een zeer groot gevaar van te maken, ook in haar interview met staatssecretaris Henk Bleker. Die trachtte aan te geven dat onderzoekers en de overheid de boel zo goed mogelijk in de gaten houden en er alles aan doen om op zo kort mogelijke termijn met antwoorden te komen.

 

Wat is dat toch met die Nederlandse media? Op de Duitse televisie heb ik tot nu toe maar weinig over de Duitse gevallen gezien, in de Duitse kranten evenmin. Ook de Belgen lijken zich er op landelijk niveau nog niet zo druk over te maken. Of ik wist hoe dat kwam, vroeg de redactrice van Knooppunt Kranenbarg me. Misschien zijn we hier in Nederland bij een vreemde veeziekte gelijk alert na alle problemen met Q-koorts? Daarvan werd immers in eerste instantie ook gezegd dat het meeviel, terwijl de bacterie een hoop ellende heeft veroorzaakt. Of is het toch de vermenselijking van onze dieren door veel burgers?

 

Op zich vind ik het heel goed dat een dierziekte niet wordt weggestopt, maar ze moeten het ook niet overal met de haren bij slepen en het probleem nog groter maken dan het is. Nu maar hopen dat Schmallenberg over een tijdje nog zoveel aandacht krijgt wanneer het CVI weet waar het vandaan komt en wat we er tegen kunnen doen. Ik denk het niet...

Of registreer je om te kunnen reageren.