Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Rusland sluit grens voor kleine herkauwers en fokmateriaal

Den Haag – Rusland sluit naar aanleiding van het Schmallenberg-virus zijn grenzen voor de import van levende schapen en geiten en vlees, melk, embryo’s en sperma uit Nederland.

België en Duitsland treft eenzelfde boycot, zo blijkt uit een mededeling van het Russische voedselagentschap.

Fokvaarzen mogen tot nu toe nog wel naar Rusland. Ook Mexico sluit zijn grenzen voor sperma en embryo’s van Nederlndase schapen en geiten. In tegenstelling tot Rusland komen ook Nederlandse runderen en hun sperma en embryo’s het land niet meer in. China heeft zijn grenzen nog open, maar heeft wel vragen gesteld.

Het landbouwministerie probeert betreffende landen zo goed mogelijk te informeren over de stand van zaken betreffende het Schmallenberg-virus.

Volgens staatssecretaris Henk Bleker is er geen aanleiding voor Rusland om een importstop aan te kondigen. Hij wil deze week in Berlijn in gesprek met zijn Russische ambtgenoot Elena Skrynnik tijdens de Grüne Woche. Ook heeft hij een brief gestuurd met daarin alle beschikbare informatie over het virus en de in Nederland getroffen maatregelen. Volgens de staatssecretaris dreigt geen gevaar voor de volksgezondheid en is de importstop dus onnodig.

In een debat met de Tweede Kamer zei de staatssecretaris woensdag dat het niet aannemelijk is dat er voor het nieuwe knuttenseizoen een vaccin tegen Schmallenberg op de markt is. Daarom moet er volgens hem worden nagedacht over preventieve maatregelen zoals het op stal houden van vee, of het gebruik van spray. Hij voert hierover overleg met de sector.

Het aantal geconstateerde besmettingen kan volgens Bleker nog flink toenemen als straks ook antistoffen kunnen worden gedetecteerd. Nu bestaat daar nog geen methode voor.
Exportorganisatie Veepro laat weten een importstop voorbarig te vinden. De sector heeft al in een eerder stadium maatregelen genomen door geen dieren afkomstig van verdachte bedrijven meer te exporteren. Jaarlijks worden ruim 10.000 fokvaarzen naar Rusland geëxporteerd. Duidelijk is dat de financiële gevolgen, van een eventueel exportverbod naar Rusland groot zijn.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Rusland heeft groot gelijk. Het zou toch verschrikkelijk zijn dat ze naast de Afrikaanse varkenspest ook nog het levensgevaarlijke Smallenbergvirus binnen krijgen!
    Dan houden ze toch geen veestapel meer over....

    Hoe creatief tevens voorspelbaar kunnen ze zijn?

  • no-profile-image

    Rusland staat inderdaad bekend om dit soort (over)reacties. Kan desondanks voor het bedrijfsleven uiterst vervelende consequenties hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.