Rundveehouderij

Achtergrond 965 x bekeken 1 reactie

Ruim baan voor roodbont vee

De roodbonte bloedvoering maakt een sterke comeback in de melkveehouderij. Van een minimaal aandeel vijftien jaar geleden is het opgeveerd naar de helft van de inseminaties bij zwartbont vee.

Zo'n vijftien jaar geleden was het allemaal zwartbont wat de klok sloeg in de Nederlandse veefokkerij. Wie zijn veestapel verder wilde verbeteren, insemineerde zijn koeien met sperma van zwartbonte Holstein-toppers. Vandaag de dag ligt dat heel anders, leggen experts van CRV uit op een studie-avond van het platform Roodbont uit.

Momenteel wordt ongeveer 1 op de 3 Nederlandse melkkoeien geïnsemineerd met sperma van roodbonte stieren. Ook over de grens is de belangstelling voor Nederlands roodbont Holstein-fokmateriaal groot, vertelt Bertil Muller van CRV.

Waarom is dat eigenlijk zo? Wat is de bijzondere kwaliteit van roodbont?

”Het zijn met name de robuustheid, de andere bloedvoering, de kwaliteit van de benen en de eiwitcapaciteit die in roodbont verankerd zitten.”

Dat hebben de zwartbonte Holsteins minder of niet meer?

”Zo wil ik dat niet zeggen. In grote Holsteinpopulaties, zoals in de Verenigde Staten willen steeds meer veehouders maatregelen nemen tegen inteelt. Voor Nederlandse Holsteins, met hun specifieke bloedvoering liggen er daarom volop kansen. Hier is er nog genoeg variatie bij de zwartbonten, maar feit is dat roodbonte Holsteins een prima alternatief zijn geworden voor wie meer keuze wil. Vooral doordat de roodbonte Holsteins zich flink hebben verbeterd in de voorbije jaren. Stieren als Kian en Fidelity zijn daar mooie voorbeelden van.”

Zal die tendens ook in de komende jaren zichtbaar blijven?

”Roodbont heeft in de afgelopen jaren al een sterke opmars doorgemaakt en internationaal verwachten we dat die tendens doorzet.”

Zie je dat straks ook terug in een veranderde kleur van veestapels?

”Nee, in de meeste gevallen niet. Of niet direct. Als zwartbonte koeien worden geïnsemineerd met sperma van een roodbonte stier, wordt meestal toch een zwartbont kalfje geboren. Uit Nederlandse cijfers blijkt dat de opmars wel snel gaat. In 2007 werden zwartbonte Holsteinkoeien in eenderde van de gevallen met roodbont sperma geïnsemineerd, in 2011 was dat al in bijna de helft van de gevallen.

Kun je het roodbonte fokmateriaal zien als een Hollandse tegenhanger van al het buitenlandse fokkerijgeweld, bijvoorbeeld Fleckvieh?

”Ieder ras kent zijn eigen markt. Roodbont is echter één van de meest onderscheidende en daarmee ook één van de meest waardevolle productgroepen die wij internationaal aan de man kunnen brengen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rien Geuze

    Belangstelling voor Fleckvieh groeit snel in Kenia. Nog even afwachten hoe dit ras bestand is tegen het tropische klimaat op zeeniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.