Rundveehouderij

Achtergrond

Müller doet grote stap op de Britse melkmarkt

Waarom doen ze dit in vredesnaam? Dat vragen velen in de Britse melkwereld zich af nu de grote Duitse yoghurt-fabrikant Theo Müller heeft aangekondigd het Britse melkbedrijf Robert Wiseman over te nemen.

Verse melk is bij de melk-verslindende Britten, één van de meest concurrerende markten die je je kunt indenken. Wat moet een goed draaiend bedrijf als Müller daar mee aan? Wiseman, met een marktaandeel van 30 procent de grootste speler op die markt, is het levend bewijs van de problemen. De aan de beurs genoteerde maar door de gelijknamige familie gedomineerde melkfabrikant moest half november melden dat de halfjaaromzet weliswaar nog net een procent was gestegen maar dat de winst meer dan 40 procent lager was uitgekomen. Wiseman schreef dat toe aan ’drie verhogingen van de prijs sinds maart die we betalen voor de ruwe melk’. Die melkprijsverhogingen zijn volgens een eerdere verklaring nodig om de toestroom van voldoende melk veilig te kunnen stellen door de nu al leverende melkveehouders vast te houden en waar mogelijk nieuwe binnen te halen. Die winstdaling zorgde er voor dat de toch al flink gezakte aandelenkoers van Wiseman nog eens een flink stuk kelderde. En dat kan meteen een verklaring zijn voor de overval door Müller: opportunisme.

Door die lage koers kan de Duitse groep nu een bedrijf met zes melkfabrieken en een kant-en-klaar distributienet binnenhalen voor net 335 miljoen euro. Onder die fabrieken is een splinternieuwe in Bridgwater waarvan de capaciteit net is opgevoerd naar een half miljard liter per jaar. Ter vergelijking: concurrent Arla Foods UK – ook in buitenlandse, namelijk Scandinavische handen – begint juist dit voorjaar met de bouw van een megamelkfabriek in Aylesbury voor een miljard liter die op z’n eentje al meer dan 180 miljoen gaat kosten.

Maar er is natuurlijk meer. Müller meldde kort geleden dat het zelf de nodige moeilijkheden op de Britse markt ondervond en daarom als enige de melkprijs voor haar boeren moest verlagen. De Duitsers kunnen het distributienet van Wiseman uitstekend gebruiken om de yoghurt efficiënter aan de man te brengen. Bovendien is verse melk bepaald geen noviteit; Müller heeft zelf grote melkfabrieken in Duitsland en onder meer Tsjechië.

Wiseman is van huis uit een Schots bedrijf, waarvoor de basis werd gelegd in 1947. Enkele honderden melkveehouders in dit deel van Groot-Brittannië zijn dan ook van Wiseman – en haar goede melkprijs – afhankelijk. De meesten leveren direct, de rest via de coöperatie First Milk die in een deel van de melkbehoefte van Wiseman voorziet. Niet voor niets heeft de boerenbond NFU Scotland direct een aantal gesprekken gevoerd met de Wiseman en hun vertegenwoordigers. De NFUS roept haar leden ook op om hun lokale ’Wiseman’ in het veld eens op de koffie te vragen. ”Wiseman is een Brits maar vooral Schots succes. Deze overname door Müller heeft belangrijke implicaties voor de Schotse melkveehouderij,” vat beleidsmedewerker zuivel George Jamison samen. Hij stelt echter ook: ”De potentiële synergievoordelen zijn duidelijk. Müller is een erg succesvolle zuivelonderneming die producten met een hoge toegevoegde waarde maakt terwijl Wiseman een toonaangevende Britse producent van verse melk is. Er zijn ook duidelijke overeenkomsten: beide ondernemingen komen voort uit familiebedrijven die met succes hebben geïnvesteerd in moderne fabrieken, productontwikkeling en merkbekendheid."

In een breder perspectief gezien past deze overname in het Europese plaatje van schaalvergroting en fusies in de zuivelwereld. Het vorige voorbeeld is nog maar een maand geleden: de overname van het Zweedse Skanemejerier door de Franse kaasgigant Lactalis. Datzelfde Lactalis lijfde in 2010 ook al de Italiaanse soortgenoot Parmelat in en veegde en-passant in eigen land ook een kleinere kaasfabrikant op. Voor de Britten is het eigenlijk nauwelijks de vraag wie er na Wiseman aan de beurt is. Dat moet wel haast Dairy Crest zijn, dat net als de prooi van deze week aan de beurs genoteerd is en ook z’n koers na het melden van de zware concurrentie zwaar heeft zien dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.