Rundveehouderij

Achtergrond

Koeien rustig naar snelle evacuatie

De melkkoeien van de familie Hofsteenge staan rustig te vreten in een stal in het Drentse Zeijen.

Je zou op het eerste oog niet zeggen dat de koeien gisteravond zijn geëvacueerd uit het door water bedreigde gebied bij het Groningse Woltersum. “Om drie uur ’s nacht waren de meeste koeien rustig”, vertelt Hans Hofsteenge die samen met zijn ouders Jan en Joke 140 melkkoeien houdt in Wittewierum.

Vrijdagavond besloten ze de knoop door te hakken. “Bij een eventuele dijkdoorbraak staat het water al snel zo hoog dat vrachtwagens het gebied niet meer in kunnen”, zegt Hans. Ze wilden het risico niet nemen dat ze de koeien niet op tijd weg zouden krijgen.” Twee melkveebedrijven aan de overkant van de weg werden overdag al verplicht geëvacueerd. Zelf werd hun geen verplichting opgelegd, maar ze werden wel met klem geadviseerd het gebied te verlaten. Het gebied verlaten zonder de koeien was voor de melkveehouders echter geen optie.

“Om half negen ’s avonds werd gestart met het laden van de koeien met in totaal zeven vrachtwagencombinaties”, vertelt Hans. “Om half elf gingen de laatste koeien de vrachtwagen in. Het transport is goed verlopen.” Hij is duidelijk tevreden over de manier waarop de koeien naar Drenthe zijn verplaatst. Zaterdagochtend is zijn broer Bart nog met trekker en voerwagen naar het bedrijf in Wittewierum gereden om kuilgras op te halen. Een rit van ongeveer een uur. Ze beschikken nu over voldoende voer voor de dag.

In 2001 verhuisde de familie Hofsteenge hun melkveebedrijf van Assen naar Wittewierum. Duidelijk is dat ze nog over voldoende contacten in Drenthe beschikten om snel een leegstaande stal voor hun koeien te vinden. Jannes Brouwer uit Zeijen stelde zijn lege stal ter beschikking. Hij is anderhalf jaar geleden gestopt met melken. De melkstal was na enig onderhoud weer in gebruik te nemen. Met zeven man sterk hebben ze de koeien zaterdagochtend in twee uur tijd gemolken. De extra handen waren wel nodig. “Soms moesten we met drie man sterk een koe de melkstal in helpen.” Helaas was er zaterdagochtend nog niet de beschikking over een melktank, waardoor de veehouder gedwongen werden de melk in de mestput te laten lopen. Dit probleem is nu opgelost. Een noodtank met een capaciteit van 6.000 liter staat voor de stal, en zal dagelijks door FrieslandCampina worden geleegd.

De veehouders hebben te horen gekregen dat ze zaterdag weer terug naar Wittewierum mogen. Vandaag gaan de koeien volgens Hans niet meer terug. “Dat wordt op zijn vroegst zondag.” Wie de koeien terug gaat brengen is nog even de vraag, maar voor de hand ligt dat de transportwagens die bij de evacuatie waren betrokken opnieuw worden ingezet. Wat betreft de gemaakte kosten zijn er nog veel vraagtekens. In een later stadium moet duidelijk worden wie voor welke kosten gaat opdraaien.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.