Rundveehouderij

Achtergrond 309 x bekeken

Biologisch probeert tijdig los te komen van gangbaar

Onder biologische melkveehouders heerst veel onrust over de melkprijs. De leden van Ecomel, de biologische tak van FrieslandCampina, voelen zich gebruuskeerd door de directie van FrieslandCampina, omdat die naar hun mening gemaakte afspraken schendt en geen eerlijke meerprijs wil betalen voor de melk. De leden van onafhankelijke leverancierscoöperatie EkoHolland hebben ondertussen collectief het lidmaatschap opgezegd van de Natuurweide, de overkoepelende organisatie voor de biologische melkveehouderij.

Het lijken op het eerste gezicht niet met elkaar verbonden zaken, maar het is uiteindelijk allemaal om hetzelfde doel te bereiken: de biologische melkveehouders willen hun meerkosten ten opzichte van hun gangbare collega eerlijk vergoed zien. Daar gaat het conflict bij Ecomel in eerste instantie om. Op langere termijn willen de Ecomel-leden, net als leden van EkoHolland en ook de Natuurweide, een volledig onafhankelijke biologische melkprijs.

In dit licht bezien is de breuk tussen EkoHolland en de Natuurweide eerder te beschouwen als een extra steuntje in de rug van EkoHolland aan de Natuurweide, dan als een teken van tweespalt. EkoHolland streeft al jaren naar een onafhankelijke biologische melkprijs, maar heeft niet het geduld dat de Natuurweide en de leden van Ecomel opbrengen. Door nu op te stappen, maant EkoHolland de Natuurweide om de rug recht te houden en het spel tegen met name FrieslandCampina harder te spelen, zo menen sommige biologische veehouders.

Voorzitter René Cruijsen van EkoHolland wil koste wat kost bereiken dat de biologische melkprijs vóór 2015 wordt losgekoppeld van de gangbare, anders verwatert de biologische prijs samen met de gangbare, en dat onverdiend, vindt hij. De Natuurweide wil dat ook graag, maar ziet veel leden van Ecomel aarzelen. Die willen het spel niet al te hard spelen tegenover FrieslandCampina. Al krijgen ze niet de meerprijs die ze die volgens hen is afgesproken, bij de grote coöperatie voelen ze zich veilig.

De gebeurtenissen van de afgelopen maanden, waarbij de directie van Ecomel volgens hen eenzijdig afspraken over vergoeding voor meerkosten schond en waarbij biologische leden tegen elkaar werden uitgespeeld, hebben echter veel kwaad bloed gezet. Daardoor zijn opties die voorheen onbespreekbaar waren, zoals collectief opstappen met medenemen van € 5,00 per 100 kilo vertrekbonus, bespreekbaar geworden, zo signaleert het bestuur van de Natuurweide.
Bij kleinere verwerkers, zoals Rouveen Kaas en Henri Willig, is de stemming rustiger. Een groot conflict bij Ecomel kan echter ook daar gevolgen hebben.

FrieslandCampina, moederbedrijf van Ecomel, kon ook dinsdag geen reactie geven op de onrust bij haar biologische leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.