Rundveehouderij

Achtergrond

Annely Langereis: alsof we in een film zaten, maar dan wel in de verkeerde

Ze hadden uitzicht op rij van 27 veewagens die klaar stonden om de koeien op te halen, mocht dat toch nodig worden.

Zo ver hoefde het gelukkig niet te komen voor familie Langereis in Ten Boer. Langs de weg, even verderop, stonden ME-busjes en politiewagens, en bij de buren een groot kruis op het raam om aan te geven dat de bewoners geëvacueerd zijn. ”Het is net of we in een film zitten, maar dan de verkeerde”, zei Annely Langereis zaterdagochtend vanuit het bedreigde gebied. Familie Langereis heeft een bedrijf met 400 koeien en kalveren in Ten Boer. Tot het eind van de zaterdagochtend was onzeker of ze konden blijven.

Langereis had besloten om zo lang mogelijk te blijven en als het niet echt nodig was, niet te evacueren. ”We hebben net sinds november een nieuwe stal in gebruik. Daar hebben de koeien al genoeg stress van gehad”, verklaart Annely Langereis. Hun boerderij staat in het hoogste deel van het bedreigde gebied. Als het misgaat, komt het water waarschijnlijk niet verder dan kniehoogte. ”Niet levensbedreigend, dus, en dat speelt natuurlijk wel mee in de beslissing.”

Alleen de drie veehouders in het gevaarlijkste deel van de polder hebben van de autoriteiten een dwangbevel gekregen om te verkassen. De andere negen die zijn geëvacueerd, mochten uiteindelijk zelf de knoop doorhakken, al kregen ze wel het zeer dringende advies om te gaan. Onder hen familieleden van Annely Langereis. ”Maar waar die zitten komt anderhalf meter water of meer te staan.”

De overige zes boeren in het gebied, waaronder Langereis, zijn niet gegaan, maar hebben wel alle voorzorgsmaatregelen getroffen. Zelf had Langereis een noodaggregaat geregeld en in Donkerbroek in Friesland stond een compleet bedrijf voor hen klaar. Dat had het crisisteam geregeld. Annely: ”We wonen vlakbij de doorgaande weg. Als het nodig is, kunnen we weg. Alleen dat is wel een hele operatie, en je bent ook maar zo niet terug.”

Een schadevergoedingsregeling was er zaterdag nog niet voor de evacués. Voor Langereis speelde dat geen rol in de afweging om te blijven. ”Bij ons staat voorop dat we geen onverantwoorde risico’s nemen.”

Toen het sein ’veilig’ zaterdag werd gegeven was er grote opluchting, vertelt Annely’s schoonvader Ad Langereis, die pal naast het bedrijf woont. ”We zijn al met al zielsblij dat we niet weg hoefden.”
Aanvankelijk was er zaterdag nog schrik toen de colonne veewagens in beweging kwam. Die stonden eigenlijk klaar voor het vee van Langereis. Maar het bleek dat ze zo gauw dat mocht, op weg terug gingen om vee terug te halen. Zo werd het zaterdag net als vrijdag een komen en gaan van veetransporteurs.

Maandag is Annely druk met de terugkomst van het vee van haar broer, even verderop. Ad Langereis: ”Iedereen is opgelucht en blij dat het voorbij is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.