Rundveehouderij

Achtergrond

WUR: inhoudelijk niets mis met bericht

Het feit dat Wageningen Universiteit een persbericht over melkonderzoek heeft aangepast, staat los van de klacht die door Wakker Dier bij de Reclame Code Commissie is ingediend. Dat zegt een woordvoerder van de universiteit. In het bericht werd gesteld dat melk goed is tegen hart- en vaatziekten.

De klacht kan volgens de woordvoerder hoogstens gezien worden als aanleiding om het bericht, dat volgens hem strikgenomen geen persbericht was, nog eens tegen het licht te houden. ”Inhoudelijk is er niets mis met het bericht. Wat betreft de aanpassingen gaat het om nuanceverschillen.” De onderkop van het bericht ’Joris Driepinter had toch gelijk’ is geschrapt.

Joris Driepinter is een reclamefiguur van de jaren ’60 die pleitte voor drie pinten melk per dag. ”Naar aanleiding van de discussie over dit onderwerp, moeten we toegeven dat het persbericht iets te stellig is opgeschreven. Maar we staan nog steeds volledig achter het onderzoek”, aldus een woordvoerder.

De Stichting Wakker Dier liet vorige week weten de universiteit voor de Reclame Code Commissie te dagen in verband met het onderzoek. Volgens de organisatie is het onderzoek door de zuivelindustrie gefinancierd en is het daardoor misleidend.

Volgens Wakker Dier waarschuwen organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum juist voor de risico’s van volle melk voor het krijgen van hart- en vaatziekten.

De universiteit noemt de beschuldiging ”absurd. We zien de zaak bij de Reclame Code Commissie met alle vertrouwen tegemoet.” Het feit dat Wageningen Universiteit het bericht inmiddels heeft aangepast verandert niets aan de klacht die is ingediend bij de Reclame Code Commissie. ”Het originele item zal tijdens de zitting worden behandeld”, aldus een woordvoerder van de reclamecommissie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.