Rundveehouderij

Achtergrond

Veehouder selecteert rantsoen

Voor hun voerrantsoen gaat de veehouderij weer terug naar af. Het loont voor grote bedrijven steeds meer een eigen rantsoen samen te stellen. Net als de boer vroeger deed. Voor zijn grondstoffenbehoefte kan hij terecht bij de ’voer-supermarkt’, de bijproductenhandelaar.

Grote (melk)veehouders stellen steeds vaker hun eigen voerrantsoen samen. Soms met natte producten, soms met droge. Het is goedkoper dan kant- en klare brok voeren, waar tegenwoordig ook maar een stuk of zes basis-grondstoffen meer voor worden gebruikt. Daarmee of met alternatieven daarvoor kan de veehouder op eigen erf ook zelf aan de slag, stelt directeur Jeroen Rossy van bijproductenhandelaar Beuker.

U ziet dit gebeuren, maar ook nog veel boeren hebben het idee dat niet alle stromen in de bijproductensector even betrouwbaar zijn.
”Dat kan zo geweest zijn, maar tegenwoordig worden alle productstromen goed gecontroleerd. Vroeger was het misschien restafval, nu is het ook een belangrijke inkomstenbron. Ook hiervoor is dus een goede kwaliteitscontrole ingesteld. Op diverse punten liep ’feed’ zelfs voor op ’food’. De veehouder weet dat het goed is bij ons en dat hij nooit misgrijpt.”
”De stromen die we niet 100 procent kunnen garanderen (die niet GMP-waardig zijn’), gaan de vergister in. De vergister is vaak zelfs een grote concurrent voor de veehouder, omdat vergisting ook heel goed lonend is.”

De kwaliteitsborging mag op orde zijn, maar er heerst ook nog wel eens het idee dat de leveranciers van bijproducten nog net even wat minder hard lopen om nieuwe ontwikkelingen te volgen. Bijvoorbeeld bij fosfaatarm product.
”Ook dat is een beeld dat niet meer overeenkomst met de realiteit. Omdat bijproducten zo’n belangrijke inkomstenbron zijn geworden, zijn leveranciers bereid daar een extra inspanning voor te verrichten. Daarbij voegen ook bijproductenhandelaren zelf extra bewerkingsslagen toe. Zo bieden wij, samen met zusterbedrijf Covaco bijvoorbeeld bestendig raap- en sojaschroot aan, dat de fosfaatuitstoot beperkt.”

Stromen bijproduct wisselen nogal eens. Soms is er een bepaalde stroom en dan valt die weer weg.
”Dat kan inderdaad gebeuren. Voedingsbedrijven gaan steeds efficiënter om met hun product. Dat kan er toe leiden dat bepaalde stromen bijproduct wegvallen, maar het kan ook leiden tot het ontstaan van nieuwe stromen. Het is aan de veehouder om daar op in te spelen. Door goed en flexibel te schakelen, kunnen veehouders veel geld verdienen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.