Rundveehouderij

Achtergrond

Toeleveranciers uitselecteren

Niet alleen de prijs telt. After-sales service is zeker zo belangrijk bij automatisering.

Procesbeheersing en -sturing wordt steeds belangrijker in de melkveehouderij. De bedrijven groeien namelijk voorbij het eenmanspunt. Daardoor komt de eindverantwoordelijke steeds verder af te staan van de dagelijkse gang van zaken. Dat Clara 201 tochtig is, het zij zo; de medewerker handelt dat wel af. Dat Mientje 88 (of waarschijnlijker: halsbandnummer 117) is behandeld tegen mastitis ontgaat hem ook. Toch is dat wezenlijke informatie, net als melkgift, temperatuur van de dieren, geleidbaarheid van de melk, hormoonspiegels en ga maar door. Meestal zijn het zaken die in de melkstal worden gemeten of opgemerkt. Daarna begint het spel pas. De gegevens moeten worden geregistreerd en daarna geanalyseerd.
De techniek ervoor is er wel. Maar in de praktijk loopt het werken met de apparatuur en het koppelen van gegevens lang niet gladjes. Dat ligt deels aan de nieuwigheid van de apparatuur, deels aan de vaak ondermaatse instructie van de verkoper aan de ondernemer en zijn personeel.
Verkopen willen stalinrichters best, maar goede instructie en begeleiding geven, met een duur woord after-sales service, is punt twee. In de praktijk gaat het van roef-roef, snel-snel een eerste instructie bij oplevering. Daarna een telefonisch advies of consult door een whizzkid die wel het programma kent, maar niet de boer en zijn boerenpraktijk, dus de werkelijke onderliggende vraag. Na twee of drie keer bellen is de lol er wel af. De kans is groot dat de ondernemer zijn dure koppeling van gegevens niet optimaal gebruikt, en dat apparatuur op de ooit ingestelde stand blijft staan. Dan kun je net zo goed geld in de sloot gooien.
Hoe voorkomt u dat u in zo’n draaimolen terechtkomt? De beste methode: eerdere gebruikers bezoeken zónder de toeleverancier, en dan doorvragen naar de werking. Vraag vooral hoe snel zij goed met de systemen konden omgaan, en hoe de begeleiding was. Dan bekijkt u de offertes ineens met een heel andere blik.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.