Rundveehouderij

Achtergrond 434 x bekeken

Rechter tilt zwaar aan rol veearts in fraude

In 2007 en 2008 gingen tientallen vaarzen naar verschillende landen binnen en buiten Europa, voorzien van een exportcertificaat dat niet in orde was. Voor de bloedmonsters was gebruik gemaakt van blauwtongvrije koeien. Deze monsters namen de plaats in van de monsters van de dieren die voor export klaarstonden.

De rechtbank in Leeuwarden legde dinsdag fikse straffen op aan een dierenarts, de vee-
exportbedrijven Schaap en Dekker, en aan medewerkers van het eerstgenoemde bedrijf. De dierenarts en een directeur van een van de bedrijven worden persoonlijk het hardst getroffen: zij moeten van de rechter een half jaar de cel in. Een exportbedrijf moet een boete betalen van 25.000 euro, terwijl een ander bedrijf 125.000 euro moet betalen.

De vrijspraak van het bedrijf Bles Dairies Livestock en zijn directeur laat zien dat de rechter geen waarde hecht aan de verklaring van de betrokken dierenarts dat de directeur van Bles de fraude heeft bedacht. De dierenarts had in de ogen van de rechter zelf een sleutelpositie in de fraude, ”terwijl juist van hem weerstand tegen zulke praktijken mocht worden verwacht”, oordeelde de rechtbank.

De dierenarts is, zegt de rechter in het vonnis, ”na aanvankelijk protest – bezweken voor de commerciële druk die werd uitgeoefend op zijn veeartsenpraktijk.” De dierenarts is inmiddels met pensioen en heeft zich helemaal uit de praktijk terug getrokken. Hij is door het Veterinair Tuchtcollege onvoorwaardelijk uit zijn ambt gezet.

Drie andere betrokken dierenartsen zijn door de tuchtrechter veroordeeld tot geldboetes van 1.000 euro en voorwaardelijke schorsingen van hun bevoegdheid.

De rechter legde de arts een zwaardere straf op dan geëist door het openbaar ministerie. In plaats van een werkstraf moet de dierenarts de gevangenis in voor zijn aandeel in de fraude.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.