Rundveehouderij

Achtergrond

Quotum leasen wordt gaatjes opvullen

Quotumoverdracht zonder grond ofwel koopmelkhandel, verloopt dit melkjaar redelijk stabiel na een flinke hausse in maart, het voorverkoopseizoen. Afgaand op de per transactie gekochte hoeveelheden waren daarna, evenals in het melkjaar 2010-’11, boeren met echte uitbreidingsplannen vooral in april actief. De totale verkochte maandelijkse hoeveelheid liep terug naar ruim 4 miljoen kg vet, ofwel een kwart van de handel in maart. Per transactie verwisselde in april niettemin de flinke gemiddelde hoeveelheid van 72.000 kg van eigenaar.
Vorig jaar is ook in het begin van het echte melkseizoen flink gekocht, maar dat had meer te maken met opportunisme. De zuivel- en melkprijzen waren aan een flinke stijging begonnen, met als resultaat stevige melkproductie, die tot en met december boven begroting lag. De koopmelkverkoop nam begrijpelijkerwijs niet evenredig toe. De boeren die niet hadden geïnvesteerd in structurele quotumuitbreiding hebben dat in het vorige seizoen later gedaan, door middel van lease. Die trend is dit seizoen eerder ingezet, waardoor al snel een stevig prijspeil is gezet dat schommelde van €4,75 tot €4,90.
Hogere prijzen zijn vooralsnog niet mogelijk geweest, ondanks flinke belangstelling voor leasen. Er is in augustus wel meer activiteit geweest, die resulteerde in ruim 11 miljoen kg verleased melkquotum. De gemiddelde overdracht per transactie à 42.000 kg duidt op gaatjes vullen. Of dat in september doorzet, hangt af van de prijs. Qua melkproductie is de nood niet hoog.

Prognose Rustige handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.