Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Milk Prism haalt het beste uit melk naar boven

FrieslandCampina heeft een nieuwe, revulotionaire techniek ontwikkeld voor het scheiden van melk zonder hittebehandeling. De waardevolle eiwitstroom blijft dankzij Milk Prism beter van kwaliteit.

Nieuwe, innovatieve oplossingen zijn nodig om de verwachte stroom extra koemelk na 2015 goed te kunnen verwaarden, bedachten ze bij zuivelconcern FrieslandCampina. Een van die oplossingen is de inzet van een revolutionair andere scheidingsmethode voor melk, Milk Prism. Die laat de kostbare melkeiwitten ongeschonden, waarmee die beter zijn in te zetten voor specifieke voedingsproducten, zoals kindervoeding, dieetvoeding, medische voeding en sportdranken. De naam Milk Prism verwijst naar de mogelijkheid om melk in allerlei specifieke componenten te laten uiteenvallen.

”We hadden er natuurlijk voor kunnen kiezen om de extra melkaanvoer na 2015 gewoon te verpoederen”, zegt Fraser Tooley, trekker van het Milk Prism project bij FrieslandCampina Domo. Hij vervolgt: ”Of dat verstandig is? Waarschijnlijk niet. Je kunt de consument ook niet dwingen om veel meer yoghurt of andere dagverse zuivel te nuttigen.”

Daarom zijn alternatieven gezocht. Zo is Milk Prism ontwikkeld. Toen Tooley in 2007 in dienst trad, lag het concept er al in grote lijnen. Nadien is het geactualiseerd en op de wensen van afnemers toegesneden. Inmiddels werkt Milk Prism in de praktijk, in de productielocatie in Lochem.
Bij Milk Prism wordt gepasteuriseerde, ontroomde melk gebruikt. Daaruit worden via de nieuwe scheidingstechniek drie hoofdstromen geproduceerd. Die kunnen alle drie verder tot waarde worden gebracht. Afvalstromen zijn er niet meer. Dat is duurzaam. Het is een eis die bij FrieslandCampina wordt gesteld aan alle nieuwe producten die worden bedacht, vertelt Tooley.

Op zich is dat nog niet al te bijzonder. Wat Milk Prism wel bijzonder maakt, is dat het de melk zodanig bewerkt dat de kwaliteit van het product er niet meer onder lijdt, zoals tot nu toe vaak wel gebeurt. Dat komt door de vele hittebehandelingen die de melk normaal ondergaat. “Bij Milk Prism is het bijzondere dat de melk op een lage temperatuur wordt gefilterd, waarbij toch het merendeel van de bacteriën eruit wordt gehaald”, vertelt Tooley trots. ”De melk die na filtratie overblijft, is van een super microbiologische kwaliteit. Zo behoud je de melkeiwitten in optimale vorm.”

Na de eerste filtratie volgen verdere filtratiestappen, volgens een geheim procédé. Tooley zegt dat de melk dan wordt ‘ver-Domoot’.

De drie hoofdstromen die overblijven, zijn een caseïnerijke stroom, een wei-eiwitrijke stroom en een lactose- en mineraalrijke stroom. De laatste stroom is volgens Tooley ‘een productstroom die weer inzetbaar is voor intern gebruik’.

De tweede, wei-eiwitrijke productstroom is bijzonder interessant, volgens Tooley. Normaliter wordt deze productstroom gewonnen bij de kaasproductie.

”Nadeel is dat je dan voor je eiwitten afhankelijk bent van de kaasproductie”, stelt Tooley. ”Die is belastend voor de kwaliteit van de eiwitten, omdat ze allerlei handelingen hebben ondergaan.”

Door eiwitten te winnen met de Milk Prism-techniek, voorkomt FrieslandCampina die aantasting van de kwaliteit en is de wei-eiwitstroom super-beschermd. Die is goed voor twintig procent van alle melkeiwitten. Wei-eiwitten zijn het meest interessant voor allerlei nutritionele doelen, zoals gebruik in kindervoeding, medische voeding en sport- en dieetvoeding, aldus Tooley. Des te meer als ze met Milk Prism zijn gewonnen. De wei-eiwitten zijn uiterst rijk geschakeerd en bestaan uit meer dan honderd verschillende (en zeer waardevolle) onderdelen.

Tooley: ”Vroeger was wei een afvalproduct. Tegenwoordig is het bijna het meest waardevolle deel van de melk. De caseïne-stroom bevat tachtig procent van alle melkeiwitten. Ze hebben een minder hoge voedingswaarde dan wei-eiwitten, maar blijven interessant voor allerlei voedingsdoeleinden."

De stroom melk die wordt bewerkt met de Milk Prism-methode zal een van de vele productstromen in het bedrijf zijn, maar wel een zeer waardevolle. Zodoende zorgt FrieslandCampina voor een breed en flexibel productpakket. Het mooie is dat de methode ook nog minder energie kost en geen reststromen oplevert.

FrieslandCampina heeft hoge verwachtingen van Milk Prism. De technologie die ervoor is ontwikkeld, wordt zorgvuldig geheim gehouden. Het is een eigen vinding van FrieslandCampina die moet bijdragen aan een betere verwaarding van de melk van de leden-melkveehouders van FrieslandCampina.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    demelkboer

    ze zijn daar bij frieslandcampina met een helm op geboren en kijken bewust in de toekomst waar niemand momenteel een voorspelling in kan doen ,maar de heren bij campina wel .hoe het ook is, ze gaan voor de bones eind dit jaar ,en dan zijn ze driekwartjaar rustig .

Of registreer je om te kunnen reageren.