Rundveehouderij

Achtergrond

Koeien zoeken het hogerop

Uithuizen – Koeien waden door het water op weg naar hoger gelegen grond.

Uithuizen – Koeien waden door het water op weg naar hoger gelegen grond. Langs de Groninger waddenkust wordt vandaag hoog water verwacht. Grote stukken kwelder staan al blank, door de vele regen en de harde wind die het zeewater extra hoog opstuwt tijdens de vloed.

Foto Jan Bouwman

Sint-Geertruid – Medewerkers van zachtfruitteler Gerard Mertz uit Sint-Geertruid verpakken kiwibessen. Dit zijn de grote sorteringen Jumbo, zegt Mertz, die 1 hectare teelt van verschillende rassen. Mertz is drie weken geleden begonnen met plukken. Het fruit is tot zes weken houdbaar in de cellen, dus kopers kunnen nog bessen kopen. ”Via Fruitveiling Zuid-Limburg komen de bessen in winkels van Poiesz en Deen.”

Een deel van de bessen is verhageld en verdwijnt in de jam. Voor geïnteresseerde consumenten: de kiwibes smaakt als een kiwi, maar behoeft niet geschild te worden.”

Foto Twan Wiermans

Hoornaar – De grootste boerenkaas van Nederland heeft een doorsnee van 1,5 meter en weegt ongeveer 500 kilo. De kaas is gemaakt ter viering van de honderdste Fokveedag Boerenlandfeest volgend jaar in Hoornaar.

Tijdens de fokveedag zaterdag 1 oktober is de kaas al vast te zien in de zogenoemde kaastent. Met de kaas wordt een poging gewaagd een vermelding te krijgen in het Guinness Book of Records. De kaas wordt na 1 oktober opnieuw opgeslagen om verder af te rijpen.

De bedoeling is om de kaas tijdens de honderdste Fokveedag Boerenlandfeest op 6 oktober 2012 aan te snijden. De boerenkaas is geproduceerd op de boerderij van de Gebroeders van den Heuvel in Molenaarsgraaf.

Foto Fokveedag

Amsterdam– Graaiende handen dinsdag bij het uitdelen van de patat bij de Febo in Amsterdam. Omdat de Febo zeventig jaar bestaat trakteerde het fastfoodketen vandaag tussen twaalf en twee op gratis puntzakken patat. En het is niet alleen vandaag feest: morgen trakteren ze op gratis kroketten en donderdag gratis ijsjes.

Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.