Rundveehouderij

Achtergrond

Koeien in vers wit landschap

Furggels - Koeien grazen in een vers sneeuwlandschap in het Zwitserse Furggels. Afgelopen nacht viel in dit gebied op een hoogte van 1.400 meter al de eerste sneeuw van dit seizoen.

Furggels - Koeien grazen in een vers sneeuwlandschap op een berghelling in het Zwitserse Furggels. Afgelopen nacht viel in dit gebied op een hoogte van 1.400 meter al de eerste sneeuw van dit seizoen.

Foto ANP

Den Andel – Akkerbouwer Hendrik Jan Wolthuis in het Groningse Den Andel oogst tussen de buien door zijn 40 hectare pootaardappelen. ”Zaterdagavond zijn we er uit geregend. Maandagochtend zijn we voorzichtig weer begonnen. In de loop van de dag ging het steeds beter. We zijn nu halverwege met de pootgoedoogst. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, maar loopt wel achter bij voorgaande jaren. Naar omstandigheden verloopt de oogst goed. De planten hebben minder knollen maar de aardappelen zijn wel groter.”

Foto Jan Bouwman

Buren – Medewerkers van loonbedrijf De Goei uit Geldermalsen oogsten mais bij een klant. De oogst van mais begint langzaamaan, maar het werk komt met horten en stoten. Veel klanten kijken eerst naar het weer en besluiten dan of het gewas nu heel snel of toch nog niet van het land moet, vertelt een medewerkster. De machines kunnen op zich prima werken op de klei. Er komt hooguit wat extra modder op de weg. Maar afgezien van het weer is ook het gewas nog lang niet overal oogstrijp.

Foto William Hoogteyling

Houten – Het jaarlijkse groentespecialistenevenement AGF Detail is losgebarsten in Houten. Twee dagen lang staat de specialistenbeurs het teken van lef in ondernemersschap. Op de beurs presenteren zich voornamelijk leveranciers. Bekende namen zijn Tasty Tom, Aartsen Fruit, Postuma Kampen en Veiling Zaltbommel.

Verder zal er ook een aantal nieuwe productintroducties te zien zijn. Zo is verse soepmaker Soepgoed vertegenwoordigd en komt Dutch Specials met de introductie van de Japanse pompoen. Vorig jaar trok de vakbeurs, samen met de vakbeurs Foodspecialiteiten, nog 6.700 bezoekers. Sinds 2010 wordt het evenement bovendien jaarlijks georganiseerd. Hoogtepunt van de conferentie is de verkiezing van de Beste Groenteman.

Foto Vidiphoto

Lelystad - Akkerbouwer C. Hermus in Lelystad heeft een aardappel geoogst van 1.768 gram. De aardappel is van het ras Ramos.

Het is een voorbeeld van hoe grof de aardappelen dit jaar uitvallen. Op basis daarvan verwacht de Noordwest-Europese telersorganisatie NEPG een recordoogst aan consumptieaardappelen in de EU van meer dan 25,4 miljoen ton. Dat is 1,6 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Daardoor staat de aardappelprijs onder druk.

Foto Jan Truin

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.