Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

KI Samen: stieren met topgenoom zijn 'tobstieren'

KI-instellingen die stieren aanprijzen met verwijzing naar hun hoge genoomwaarde, handelen in gebakken lucht. Dit stelt eigenaar Bas Engelen van KI Samen. Zijn observatie is dat al die stieren met uitstekende genoomwaarden slechte of mindere benen hebben.

Engelen somt vervolgens tien ’slechte’ stieren met hoge genoomwaardes op.

Roel Veerkamp, coördinator van de stichting GES (Genetische Evaluatie Stieren), reageert verbaasd op de uitlatingen van Engelen. ”Bij mijn weten bestaat er geen oorzakelijk verband tussen genoomwaarde en beenwerk,” stelt hij. Verder laat hij Engelen’s worden voor diens rekening.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    B.L

    Denk Roel Veerkamp.heeft brief verkeerd gelezen of begrepen.Brief verteld dat er totaal geen punt is waarop een stier op exterieur word gekeurd in levende lijven.en de computer kan het niet zien en mee nemen.Ik ben blij er is nog een K.I die nog zelf de stal in gaat en naar stier en familie kijkt.van uit papier is nog nooit een goede koe gekomen. zijn altijd de veehouder en Praktijk K.I die een fokplan kunnen maken door dat ze nog naar een koe durven kijken en weten wat ze zien.

  • no-profile-image

    Doet me denken aan stieren als string arko 68, boven aan de lijst staan met inet, maar doordat benen van de dochters onvoldoende waren verdwenen ze veel te snel. Zo gauw er een oorzakelijk verband gaat bestaan bij wat voor stier dan ook heeft die stier geen genoomwaarde meer maar een fokwaarde waardoor Roel Veerkamp op papier gelijk heeft maar in de praktijk heeft Bas Engelen gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.