Rundveehouderij

Achtergrond

Grasraffinage gaat nieuwe ontwikkelingsstap in

Projectorganisatie Courage is samen met andere partners al enkele jaren bezig met een plan om grasraffinage van de grond te krijgen. Volgende week wordt de eerste fase feestelijk afgesloten. De conclusie is dat grasraffinage kansrijk is. Het kan veel eiwitimport besparen, goede papiervezel opleveren en fosfaat beperken, is de conclusie.

Kleinschalige raffinage van gras om daar papiervezels, eiwitten, suikers en mineralen uit te winnen is een techniek die goed rendabel valt te maken. Dit concluderen de deelnemers in het project Grassa! Daarvan wordt volgende week de eerste fase officieel afgesloten met een symposium op het melkveebedrijf van de familie Van de Hoef in Appelscha.

Ondertussen is de tweede fase van het project al van start gegaan. Die richt zich op het verfijnen van het raffinageproces. Daarbij richten de deelnemers zich met name op het winnen van waardevolle stoffen uit het restsap (fosfaat, suikers, aminozuren e.d.). In de eerste fase ging het om het winnen van grasvezels voor de papier- en kartonindustrie en om het winnen van eiwitten uit gras.

In theorie kan grasraffinage voorzien in bijna de helft van de eiwitbehoefte die de Nederlandse veehouderij nu afdekt met de import van soja. In gras zit zo’n 5 procent eiwit. De vraag is echter nog wel hoe heel dit potentieel op een goede manier kan worden aangeboord.

Ook worden er deze zomer aanvullende voerproeven met het eiwit verricht op de Schothorst. Daarbij richten de onderzoekers zich eerst op gebruik bij biggen en pluimvee. Ook vinden bij Eska Graphic Board vervolgproeven plaats met diverse (gras)vezelkwaliteiten.

Het idee is dat in principe overtollig gras en gras van mindere kwaliteit, wordt geraffineerd. Dit moet gebeuren met mobiele installaties. Een proefopstelling is getest op de praktijkschool in
Oenkerk. Nu moet de techniek nog worden verfijnd.

Volgens berekening kan in totaal bijna 80.000 ton eiwit uit geraffineerd gras worden gewonnen. Ook kunnen grote hoeveelheden fosfaat en suikers worden gewonnen uit het gras. Fosfaat is enerzijds een stof waarmee het milieu in Nederland te veel wordt belast, maar anderzijds is er veel behoefte aan omdat de voorraden wereldwijd op raken. Het is dus een kostbare stof.

In totaal is nu zo’n 2,2 miljoen euro geïnvesteerd in Grassa! Veel geld kwam van diverse overheden, maar ook het bedrijfsleven neemt financieel deel in het project. Voorbeelden zijn Beuker diervoeders, karton- en papierfabriek Eska Graphic Board en PMF machinefabriek. Ook de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, LTO Noord en de Nederlandse Zuivelorganisatie steunen het project.

Veevoerbedrijf Beuker is blij dat het deelneemt in het project, maar verwacht niet dat er op heel korte termijn een grote stroom eiwitten los komt uit de raffinage van gras. Het project zit nog in de opstartfase en moet geleidelijk op steeds groter vermogen gaan draaien, is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.