Rundveehouderij

Achtergrond

Fonterra profiteert vooral van goede verkoop volmelkpoeder

De hoge prijzen op de wereldzuivelmarkt hebben Fonterra geen windeieren gelegd. De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant kon door een record melkaanvoer optimaal profiteren van de goede marktomstandigheden. De toegenomen melkaanvoer werd voor het grootste gedeelte verwerkt tot vollemelk-poeder, dat voor goede prijzen kon worden verkocht.

Fonterra topman Andrew Ferrier kan tevreden terugkijken op zijn laatste seizoen bij Fonterra. ’s Werelds grootste zuivelexportbedrijf kende een topjaar. Zowel omzet als winst namen fors toe. Ook de melkveehouders konden profiteren en ontvingen de hoogste melkprijs in het tienjarig bestaan van de onderneming.

Duidelijk is dat de ingrediëntendivisie van Fonterra afgelopen seizoen als een trein heeft gelopen. De omzet in deze businessgroep steeg met maar liefst 22 procent naar ruim 9 miljard euro ( 15,6 miljard NZD).

Fonterra collecteerde van 1 juni 2010 tot 31 mei 2011 een recordhoeveelheid melk van 15,4 miljard liter. Het gaat om een stijging van 4,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De Nieuw-Zeelandse melkveehouders konden vanwege gunstige weersomstandigheden de melkproductie fors verbeteren. De zuivelonderneming besloot vooral de productie van volmelkpoeder flink op te schroeven. Het gaat om een stijging van 25 procent naar 839 duizend ton volmelkpoeder.

De productie van magermelkpoeder nam toe met 4,7 procent naar 512 duizend ton. Wat betreft de productie van andere producten zoals boter en kaas was juist sprake van een daling van de productie. Duidelijk is dat het meeste geld is verdiend met de export van volmelkpoeder. Vooral de export van volmelkpoeder naar China speelt hierin een belangrijke rol.

Naast de melk die de leden-melkveehouders in Nieuw-Zeeland produceren, betrekt Fonterra steeds meer grondstoffen van externe partijen. Afgelopen seizoen ging het om 27 leveranciers. De vraag naar zuivel in opkomende economieën is groter dan de Nieuw-Zeelandse melkproductie. Daarom is Fonterra ook gestart met eigen melkveebedrijven in China en Brazilië.

In het afgelopen seizoen exporteerde Fonterra 2,1 miljoen ton product. Niet eerder werd er in een seizoen zoveel zuivel geëxporteerd vanuit Nieuw-Zeeland. In totaal heeft Fonterra voor seizoen 2010/2011 een bedrag van 6,2 miljard euro beschikbaar voor het uitkeren van melkgeld. Dat is 1,4 miljard meer dan vorig seizoen, en 873 miljoen euro meer dan in het vorige recordjaar 2008.
Maandag neemt Theo Spiering de functie van Andrew Ferrier over. Het wordt voor de voormalig financieel directeur van FrieslandCampina een hele klus om de resultaten te verbeteren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.