Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Drogestofcijfers snijmais 5 september

Ondanks het natte weer ontwikkelt de snijmais zich volgens verwachting. Uit de nieuwe proefoogstcijfers van DLV blijkt dat het droge stofpercentage in de kolf afgelopen week.

Op de meeste proefvelden komt het droge stofpercentage in de kolf deze week boven de 40 procent uit. Alleen de noordelijke percelen in Sint Nicolaasga (Agrifirm) en Anloo (Crop Solutions) blijven onder de 40 procent. De maisrassen in Anloo halen de 30 procent nog niet. Op het proefveld in Mill kan het zeer vroege ras Chavoxx de komende week boven de 50 procent ds in de kolf uit komen. Maar van oogsten is nog geen sprake omdat het totale ds-percentage nog niet in de buurt van de vereiste 35 procent komt. Met name de plant blijft nog erg vochtig. De maïsplanten krijgen ruim voldoende water waardoor de droging van stengel en blad langzaam gaat.

Droge stof in Halle daalde

Op het proefveld in Halle zakte het totale droge stofgehalte een fractie. Een echte verklaring is er niet voor te geven. Het kan wel zijn dat de planten van de tweede proefoogst op een vochtiger stuk van het perceel zijn geoogst dan tijdens de eerste proefoogst. Dit beeld laten veel percelen dit jaar zien. Ook is er verschil in ontwikkeling tussen rijen die in nog wat vochtige grond of droge grond zijn gezaaid. In het laatste geval zijn plantjes een paar weken later opgekomen dan de plantjes die in vochtigere grond stonden.

Komende week 3 procent erbij

Gezien de weersverwachtingen zal het droge stofpercentage in de gehele plant de komende week opnieuw met zo’n 2,5 tot 3 procent stijgen. Met name in het Zuiden en Midden van het land komt het droge stofpercentage dan net onder of op de 30 procent uit..

Bekijk de tabel van Agrifirm »

Bekijk de tabel van Crop Solutions »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    teunis

    de plant of het land,daar is hier niet optekomen.je kunt ons gek maken met drogestof gehaltes van de kolf maar zie het land eens.de sloten staan vol tot op het land naar gisteren nacht dus blijven rusten.

Of registreer je om te kunnen reageren.