Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Drogestofcijfers snijmais 29 augustus

Het optimale oogsttijdstip van snijmais laat nog wel een paar weken op zich wachten. Dit blijkt uit de eerste maisproefoogsten die door DLV worden uitgevoerd.

Dit jaar heeft DLV twee opdrachtgevers, namelijk Agrifirm en Crop Solutions. Deze laatste is een samenwerkingsverband tussen ForFarmers, CZAV, Rijnvallei, Agrocultuur en CAV Agrotheek. De proeflocaties van Agrifirm zijn zoals altijd Mill (N.-Br.) voor het zuiden, Ommen (Ov.) voor het oosten en St. Nicolaasga (Fr.) voor het noorden. Crop Solutions maakt gebruik van proefvelden in Zoelen (Gld.) voor het zuiden, Anloo (Dr.) voor het noorden en Halle (Gld.) voor het oosten.

Droge stof erg laag

De eerste proefoogst is op 29 augustus uitgevoerd. De ontwikkeling in droge stof in de gehele plant en kolf blijft vijf tot tien procent achter bij voorgaande jaren. Veel mais is in de tweede helft van april gezaaid, een zeer warme, droge periode waardoor het in verhouding langer heeft geduurd voordat de mais op kwam. Daarna heeft de mais behoorlijk veel water te verwerken gekregen. De ruim voldoende hoeveelheid water heeft er wel voor gezorgd dat de plantmassa goed is. De kolven zijn echter niet veel groter dan normaal.

Met zon 5 procent erbij

De zon van de afgelopen dagen zal de ontwikkeling van de mais goed doen. Naar verwachting kan het droge stofpercentage bij de proefoogst van deze week zo’n vijf procent hoger liggen. Alleen zal de ontwikkeling van de droge stof in de plant achter kunnen blijven. Deze is sterk afhankelijk van het vochtaanbod van de planten. En die is voldoende gezien de verwachte regen. De kans is daardoor groot dat het droge stofpercentage in de gehele plant niet veel zal toenemen. Op basis van de eerste droge stofcijfers zal er op de meeste percelen de eerste drie weken nog niet gehakseld kunnen worden.

Bekijk de tabel van Agrifirm »

Bekijk de tabel van Crop Solutions »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H. Nijenhuis

  Aanstaande zondagmiddag 4 september.
  Old Style Maïs Hakselen.
  Voor meer info zie www.espelo.nl

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik vrees dat het in B en Ned slechter gesteld is mee de kandidaat dorsmais.
  Het weer zal echt moeten omslaan om ooit droog genoeg te kunnen teneinde de dorszeven te kunnen paseren.
  De hoge eurokoers zal er voor zorgen dat de vele dorsmais in Hongarije door het westen reeds vroeg zal gehamsterd worden tijdens de oogst . en die oogst . Al 2 maanden KURKDROOG en met de wind van de laatse dagen droogt de mais gemiddeld 2%/ dag wat betekend ongetwijfeld binnen 14 dagen de eerste mais al op de markt zal komen.
  Vroege soort zat vandaag op 23 vocht
  Late soort zat al op 34 vocht
  Eerste mais rijden we donderdagvoormiddag as. al af voor 270 euro/ton af land( prijs nat)

 • no-profile-image

  Weet niet

  Deze mais is toch ook prima voor de mens, ja, voor mens en dier, toch??
  Deze kun je ook lekker poffen,
  Succes met de mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.