Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Drogestofcijfers snijmais 26 september

In het midden en zuiden van het land is de maisoogst losgebarsten. Vooral de zeer vroege en vroege rassen behalen daar het vereiste minimum van 35 procent droge stof in de gehele plant.

Het drogestofpercentage van de kolf ligt rond tot boven de 55 procent. De middenvroege rassen in het midden en zuiden halen de 35 procent droge stof nog niet. Dit geldt ook voor de door DLV Plant gebruikte rassen in het noorden. Daar schommelt het drogestofpercentage tussen de 30 en 35 procent. Naar verwachting is veel van deze mais komende week oogstrijp. De temperatuur zal iets lager uit komen, maar het blijft warm genoeg en voornamelijk droog.

Het is wel oppassen met snelle verdroging door onder andere bladvlekkenziekte. Er zijn nu al hele percelen met compleet bruine planten, maar waarvan de kolf nog niet deegrijp is. Met deze percelen is wachten op deegrijpheid geen optie, de mais moet op zo kort mogelijke termijn van het land af. De korrel rijpt toch niet af en de voederwaarde holt bij wachten alleen maar achteruit. Voor een goede conservering en het voorkomen van broei is voor deze mais een inkuilmiddel nodig.

Ten opzichte van de laatste vier jaar laat de afrijping van de mais dit jaar een flinke achterstand zien. Deze trok afgelopen week wel sterk bij. De achterstand is het gevolg van het zeer warme voorjaar en de natte julimaand.


Bekijk de tabel van Agrifirm »

Bekijk de tabel van Crop Solutions »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Teunis

    Anne marie ,wat is dit van een gezeur,vorigjaar zelfde tijd zelfde datum begonnen met het oosten van de mais(28 procent drogestof).Als wij alles van journalisten moeten aannemen .oosten we al voor het planten.mensen die hier in op gaan,en dat zijn er velen jagen de prijsen op voor de grondstoffen.blijf rustig.de natuur doet wat die wil.voorbeeld.er zou een tekort aan gras komen.iedereen wil in mei al genoeg hebben voor het helejaar.zie wat er gebeurt is.de prijsen vlogen de pan uit.wat is er gegroeid de laaste tyd.jullie maken de mensen bang.sorry dit moest ik even kwijt.de finaciele cricus die er is.is voor 80 procent te weerleggen bij journalisten en schreewers die maar wat roepen wat niet waar is.

    groet teunis

Of registreer je om te kunnen reageren.