Rundveehouderij

Achtergrond 321 x bekeken

Drogestofcijfers snijmais 12 september

Een week droog weer doet de afrijping goed. De kolf rijpt nu vlot af. Bij de proefoogst van 12 september zaten de eerste rassen boven 50% droge stof in de kolf.

De snijmais begint nu in rap tempo af te rijpen. Met name de zeer vroege rassen komen in de buurt van 50 procent droge stof in de kolf. Dit blijkt uit de cijfers van DLV Plant van de proefoogst op 12 september.

Flinke toename droge stof

Ten opzichte van de vorige oogstdatum nam het drogestofpercentage met 5 tot 15 procent toe. Voor de oogst is 55 procent vereist. Het droge stofpercentage in de gehele plant loopt minder vlot op. Dit komt doordat de plant nog ruim voldoende water via de bodem kan opnemen. Het droge en iets warmere weer van de afgelopen week kan ervoor zorgen dat het droge stofpercentages in de kolf deze week dicht tegen de vereiste 55 procent komen te liggen. Voor het totaal wordt 35 procent gehanteerd, maar dat wordt nog niet veel behaald.

Hakselmoment nadert

Op basis van de droge stofcijfers zou er eind deze week, begin volgende week met de oogst gestart kunnen worden. Maar dan moet de grond op veel plaatsen nog een stuk droger worden. De kans is groot dat de hakselaar op natte plekken in percelen vast komt te zitten.

Bekijk de tabel van Agrifirm »

Bekijk de tabel van Crop Solutions »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.