Rundveehouderij

Achtergrond 50 reacties

Doorsneeprijs snijmais rond € 1500/ha

Doordat het graan momenteel duur is en de ruwvoeders schaars gaat alle aandacht uit naar de ontwikkeling van de mais. Uitgaande van de groothandelsnotering op de graanmarkt die rond € 240 per ton mais ligt en het geldende prijsniveau voor ingekuilde snijmais à € 60 per ton zou de hectareprijs kunnen oplopen tot ca. € 2400. En inderdaad wordt onder boeren al gesproken van een prijsrange van € 1500 tot € 2400. Dat is echter wel een niveau waar met succes op geschoten kan worden. Immers, de omstandigheden moeten dan in alle opzichten meezitten.
De stand van het gewas is sterk wisselend per regio. Voor de mais die is gezaaid op de lichtere gronden, dus vroegtijdig, geldt dat deze er gemiddeld goed bij staat. De op zware grond gezaaide mais heeft het veel moeilijker, heeft te maken gehad met meer stressfactoren. Het was ten tijde van het zaaien erg droog, waardoor de grond een grove structuur had. De mais is daar in de kluit gevallen en deed weinig. Ook is mais gezet op grond waar eerst al een snede gras vanaf was gekomen.
Mals gevolg van de vele regen de afgelopen maanden is het zelfs de vraag of overal de mais wel kan worden binnengehaald. Ook blijkt er veel groeiachterstand te zijn. Het gewas is nog lang niet rijp en heeft gemiddeld kleine kolven.
Een voorzichtige schatting van het prijsniveau komt op een prijsrange die loopt van €1100 tot €1500 in Zeeuws-Vlaanderen tot €1700 à €1800 voor echt goede mais in Noord-Brabant. Dat is de top. Voor het overige geldt dat €1500 per hectare kan gelden als de hectareprijs voor de doorsnee (vrij matige) kwaliteit. Het prijspeil is zoals ieder jaar echter ook afhankelijk van extra factoren, omdat mais veel verhandeld wordt tussen boeren onderling, met extra afspraken over mestleverantie. Onder melkveehouders wordt al gespeculeerd op aanbod van mais uit de varkenshouderij. Dit is normaal gesproken geen optie, aangezien de varkenshouders zelf te maken hebben met hoge voerprijzen en alleen als ze uitstappen hun mais kunnen aanbieden.
Mocht in de komende weken het weer aanzienlijk verbeteren, dan kan van de mais een deel gedorst worden. Meteen neemt dan ook het aanbod snijmais toe, wat de prijs weer iets drukt. Voor het moment geldt dat zowel kopers als verkopers de kat uit de boom kijken.

Prognose: stabiel tot stijgend

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik vrees we binnen een paar dagen afstevenen op een maisboem die prijsniveau's in de war zullen sturen.
  Het hakselen word alsmaar later en de onzekerheid neemt niet af van word het hakselen of dorsen , dure stookkosten gekoppelt aan onvermijdbare torenhoge vocht% en daarbovenop de gesteldheid van de bodem zullen velen naar paniek jagen in B en NL. Voorts komt daarbij dat oa. Hongarije afstevend op een topjaar in de mais met een in vele jaren nooit gezien te dorsen areaal. Ook hier stress allom :
  - Oogsten kan wachten want iedere dag nu al 2.5 maand lang dagelijks 30-38 graden en kurkdroog éérste gedorst vorige week vrijdagnamiddag had nog 17% vocht . Je zou moeten gek zijn om niet te wachten tot dat hij 14% word .
  We gaan alvast voor 15 oktober niet meer oogsten
  - Het finaciele plaatje bij de handelaren word een groot zootje veel handelaren maar het kapitaal ontbreekt doordat zij ook hun geld niet altijd onmiddellijk krijgen .
  - De bio ethanol legt extra druk die koopt direct via de boer en niet via de handel de boer moet het nat op regionale verzamelplaatsen afleveren
  Daardoor weet NIEMAND niet hoeveel ton naar de schuur gaat voor de handel toekomend jaar of ? ton naar de Bioethanol.
  - De euro zen waarde tegenover de forint maakt wel eens een poort open voor handelaar (valuta)graaiers.
  - Normaal verschilt de maisprijs tss de handelaren onderling een 5 tal forint nu is dat verdomd tot 25 forint dus graaihandel is al bezig want iedereen moet cash geld hebben , en doordat vele boeren zonnebloemen geruild hebben voor mais wil men zo snel mogelijk geld maken iets wat ze mee die zonnebloemen gewend waren te doen (oogsten kuisen en verkopen) .
  Kortom leuk jaar bijna compleet droge mais schappelijk aanvaardbare prijs maar daar stopt het dan voor de rest is er geen enkele toekomstperspectief.
  Het feit die aanbiedingen binnen een 14 dagen op de exportmarkt zullen komen en door koersschommelingen zou de Hongaarse mais wel eens overvloedig geexporteerd kunnen worden en wel eens een prijsdrukkend effect kunnen geven op de W EU maismarkt.
  prijzen op vandaag :
  harde mais : 238 euro/ ton
  voeder mais droog : 202 euro/ ton
  Bio Ethanol(Bunge) :147 euro/ ton (water-gewichts-aftrek tot 14% vocht)
  men verwacht volgende week prijsdruk en verlaging voedermaisprijs tot 183 euro/ ton
  gebruikte koers. 1 euro = 272 forint

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een stemmingmakerij toch weer. Heeft de schrijver wel eens rond gereden en gekeken hoeveel voer er al in de silo's zit. Als ik naar mezelf kijk, heeft er nog nooit zoveel gras gezeten als nu. Hebben wel lang moeten wachten en misschien is de kwaliteit wat minder, maar ruwvoer zit er meer dan genoeg. Om nu extreme prijzen (2500 euro) voor mais neer te gaan tellen, daar zie ik voor mezelf geen noodzaak toe. En wat bij mij telt, zal waarschijnlijk ook wel bij vele anderen gelden.

 • no-profile-image

  zuiden

  vandaag gekocht voor 1300 € per ha super mais 20 ha dus niet weinig mensen let op het zakt in mekaar als het oosten begint met exporteren over 14 dagen!! en 1500 € gaat geen enkele varkens of kippen boer betalen misschien een melkveehouder die niet hoeft te tellen gr veehouder

 • no-profile-image

  eerlijk

  zuiden, zuiden jij moet zeker nog kopen en probeerd de prijs te laten zakken maar denk niet dat je dat lukt zolang de perspulp nog aan de prijs blijft....

 • no-profile-image

  onbekend

  beste eerlijk thuis

  ik heb vandaag gekocht voor 1250 € per ha dus wat zuiden schrijft is nog redelijk de waarheid.

 • no-profile-image

  vleeseter

  inderdaad stemmingmakerij
  De weersverwachting zit er steeds naast
  en nu weer verwachte prijzen die kant nog wal slaan. Ook hier in het oosten, is erg veel kuilgras gekomen de laatste weken, en staan er nog veel percelen gras die nog in de kuil gaan, was het voorjaar dan wel droog vanaf begin juni is het erg groeizaam weer geworden, dat je bij veel boeren wikkelbalen ziet staan die t.z.t. verkocht zullen worden
  Voor mais telt dat ik het een schande vindt dat hoogwaardig voer gebruikt wordt voor biogasinstallaties terwijl de helft van de wereld honger lijdt

 • no-profile-image

  breda

  nou ja boerderij ik weet niet waar jullie die prijzen van daan halen? ccm is eerste prijs bekend 0.11 cent zelfde als vorig jaar maal gemiddelt 12500 =1375 € nu!! en waarschijnlijk gaat de prijs zakken!!waar jullie de gekke prijzen vandaan halen zijn dus verkopende partijen of handelaren die er ook aan moeten winen graag een eerlijk bericht schrijven en geen waanzin

 • no-profile-image

  boer drent

  mais 1250 euro p/ha.750 euro kosten .450 euro huur.saldo nul.

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Mooie prijzen,wordt er tenminste weer wat verdient aan de mais na tien jaar weggeven aan die zuunige koeien boeren en voerfabrieken.Weet je wel wat een ha grond kost elk jaar duurder,2200 euro is een redelijke prijs voor super mais met zware kolf op stam kort in de buurt.Werd eens tijd,kun niet elk jaar voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.Weten jullie wel wat varkensvoer kost/100k.g.De voerfabrieken maken te dikke winsten.Beetje minder mag wel eens een keer en de rente is laag,dus anders maar naar de bank.Moeten wij ook!

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Die prijs van 1500 heb ik vorig jaar al gebeurt.Toen begonnen ze ook met 1100 euro,grapjurken.

 • no-profile-image

  gelderland

  beste prutzer

  dan kun je blijkbaar toch een ding goed!?? hoeveel ha wil je hebben voor 2200 € breng zoveel als je wil hebben geef me je nummer maar groet!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  maisteler

  Jullie kunnen dan wel van alles door elkaar kakelen, maar ik heb een aantal bunders heeel gewone mais op stam verkocht voor € 1500,- (in Brabant)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kliene prutser, ik zal alvast een combine vastleggen, want voor 2200 euro'tjes rijdt iedereen met een grote boog om jouw perceel heen. Jij ziet hem steeds rijper worden en uiteindelijk moet de mais gedorst worden voor 1200 euro of minder, want inmiddels sta je met je rug tegen de muur. De wijze les voor volgend jaar is om niet te hoog van de toren te blazen.

 • no-profile-image

  roy

  Hier in de omgeving is sinds juli ook veel gras gegroeid, maar de voorraden zijn nog steeds krap. Met deze melkprijzen wil ik mijn voorraad ook weer uitbreiden. De opbrengsten van mais lijken enorm en ik heb een aantal ha's gekocht, maar weet nog niet wat de prijs is, maar zou waarschijnlijk 1500-1600 euro zijn voor mais die makkelijk 50 ton haalt op hoge grond. De lagere gronden zullen wel veel spektakel geven de komende tijs!

 • no-profile-image

  kleine prutsvermeerderaar

  Koop je zelf toch grond,reken maar eens door.Weggeven kan altijd nog.Beetje stemming maken is altijd leuk.Het is altijd moeilijk achter prijzen te komen,Nu wel.Ken er een die 1650 gebeurd heeft.30% krachtvoerprijsverhoging=1950 euro?Voer fabrieken zijn altijd op een koopje uit. We zullen zien,rustig blijven heren,beste mais is nooit te duur,zegt de rantsoenberekenaar.Goed stukje Jack!

 • no-profile-image

  eerlijk

  Ik wordt heel erg moe van da meneertje zuiden,zuiden. kunnen jullie die niet gewoon blokken ofzo. Hij weet het altijd veel beter dan de rest. hij zou toch schatrijk moeten zijn? maar lig altijd te zeiken dat zijn koeien en stieren zo duur verkocht worden, en de prijs nog veel hoger wordt. en dat het nodig is met deze voederprijzen. die alsmaar oplopen. En nu verklaard meneer dat de maÏs niet zo duur is, en gaat zakken. meneertje zuiden, zuiden valt alsmaar door de mand met zichzelf tegenspreken. met mais van 1300euro moet hij met deze vleesprijzen hendig de kost kunnen verdienen. maar hij probeert altijd zijn eigen stront lekker te maken, VREET hem dan ook zelf op. Snap niet dat er mensen zijn die met zuiden,zuiden nog zaken willen doen

 • no-profile-image

  de waarheid

  Meneer eerlijk;de veeprijzen van meneer uit het zuiden die kloppen gewoon,en in vergelijking met 20 jaar geleden zijn die helemaal niet zo hoog,ze zijn altijd te laag geweest.
  Met deze voerprijzen is 4 euro voor u+ stieren gewoon nodig.
  Als jij met deze voer en veeprijzen goed de kost kunt verdienen moet je mij vertellen hoe jij rekent of niet rekent.(ik bedoel roodvlees en geen rose)
  Wat de actuele maisprijzen betreft;iedereen heeft goede mais,ha maten zoals die gepoot is(wendingen enz denken wij even niet aan),als je per ton rekent en hakselkosten haal je voor gemiddelde mais rond de 1400 per ha,meer niet.

  Groeten..

 • no-profile-image

  zuiden

  eerlijk onderweg is blijkbaar jaloers dat die zijn eigen broek niet meer op kan houden!!
  ik spreek nogmaals waarheid en voer haalt bij deze de vlees prijzen in de marge is stukken kleiner meneer ((waarheid))) !!

  en de stront hebben ze heel graag gelukkig!!

 • no-profile-image

  r

  goed stuktje van boerderij! korrel brengt inderdaad 240 euro de ton op dus bij 10 ton, wat vlot gehaald wordt bij de goede percelen hier in het zuiden is het nog een prikkie als je voor 1500 euro mais hebt gekocht. Iedereen die voor minder verkoopt wil gewoon niks verdienen of de mais staat er heel matig op of het is nog maar de vraag ofdat deze uberhaupt dit jaar nog geoogst kan worden.

 • no-profile-image

  asten

  hej r uit het zuiden

  ik weet niet bij ons gaat er 1000 € per ha combinen transport en droog kosten vanaf?? en dan moet je hem nog van het land zien te krijgen dus 1500 € nu is super prijs!!!!!! of ben ik stom???!!!!

 • no-profile-image

  boerke

  boerderij.nl koopt geen mais dus die kunnen makkelijk schrijven. In het zuiden is veel mais beschikbaar. En iedereen kijkt naar elkaar en vraagt naar prijzen, omdat ze het zelf ook niet weten. Kunt rekenen en rekenen. Prijs wordt niet hier gemaakt , maar ter plaatse.

 • no-profile-image

  goeie mais

  wacht effe met verkopen want de mais wordt echt wel duurder voor minder dan 1800 gewoon dorsen en niet die melkers op de stoep die allles voor niks willen hebben en een akkerbouwer niks gunnen

 • no-profile-image

  maisteler

  Zo is 't, Hou vast die mais, Afgaande op het aantal melkveebellers dat ik heb gehad, moet er wel veel vraag zijn. Ze zullen toch een keer moeten kopen i.p.v. alleen maar bellen, schrikken van de prijs en vervolgens niks van zich laten horen. Zo niet, dan maar dorsen voor de varkens.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Met de hogere voerprijzen en grondstof prijzen En dan al zeker de prijs van korrel mais . Zal en is het zeer aannemelijk dat de mais zeker dezelfde prijs of hoger is dan vorig jaar . Let wel op niet alle mais laat zich goed dorsen . Verder moet men een goede kolf hebben . Dus bij geschikte rassen met goede kolf hoeft een maisteler niet onder de gestelde 1500€ per ha te verkopen . Het maisstro heeft ook bemestingswaarde en structuur van de grond wordt er beter van . Mais verkopen begint eigenlijk al bij bestellen van het zaad . Als men moet verkopen moet men zorgen dat men dubbeldoel rassen heeft of een goed korrelmais ras . Zodat men niet alleen afhankelijk is van snijmaismarkt . Want goede korrelmais is wel te verkopen als snijmais maar goede snijmais is niet altijd geschikt als korrelmais .

 • no-profile-image

  voor goede mais

  inderdaad goeie mais dit is een goede strategie gewoon niet verkopen voor minder als 1800 voor niks gaat de zon nog niet op

 • no-profile-image

  zuiden

  beste verkopers jullie kloten julli zelf om nu niet te verkopen de varkens en kippen boeren hebben immers minder te besteden als de koeienboeren!! als die voorzien zijn gaan de prijzen alleen omlaag geloof me want de bank die bepaald dat bij vele immers!! dus als je 1500 € kunt krijgen zou ik zeggen snel weg doen! maar ieder is baas over zijn eigen natuurlijk!! ik heb vandaag nog gekocht voor onder de 1500 €
  gr uit het zuiden

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste het Zuiden , De bank bepaalt veel , maar de boeren zullen moeten voeren . Mengvoer is duur en dan kan ccm wel eens interessant worden om te voeren . De prijs wordt dan natuurlijk een stuk bepaalt door de mengvoer prijs . Deze is nu hoog .En de korrelmais duur .Voor de verkoper van goede mais met een goede kolf keuze genoeg wat hij met zijn mais kan doen . En de bank is hier geen partij in .Want de eigenlijke mais prijs wordt bepaalt door de prijs van de korrelmais . En die is niet zo erg afhankelijk van dat beetje mais wat in Nederland geteeld wordt .

 • no-profile-image

  goeie mais

  wachten korrelmais prijs stijgt al weer .
  er worden al prijzen betaalt van 2000 en meer voor wie het nig niet snapt lees het agd van zaterdag maar eens goed!!!

 • no-profile-image

  veehouder

  Vandaag 15 hectare goede mais gekocht voor 1925 Euro per hectare ex BTW. Prijzen lopen hier op, ben blij dat ik heb gekocht.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  hier 12 ha beste mais gekocht voor 1200 euro per hectare.

 • no-profile-image

  Theo Jansen

  Er zijn nog altijd mensen die dromen dat ze voor 1200 Eur kunnen kopen, prijzen liggen in het Oosten tussen 1500 Euro voor matige mais en 2000 Euro voor goede mais. Met die prijs verdient de gemiddelde maisterler nog steeds maar een schijntje.

 • no-profile-image

  droom

  Beste melkveehouder zeeland het zeker mais van amper 1 meter want anders is 1200 wel heel ongeloofwaardig maar het is zoals zo vaak men probeerd de zaak omlaag te praten gewoon niet verkopen onder de 1800

 • no-profile-image

  zuiden

  wat laten jullie je toch op naaien als je netto 10 ton gedroogde mais over houd * 0.23 cent = 2300 € per ha - 1000 € combinen transport en drogen kom je op maximaal 1300 euro dus die melkveehouders die nu meer willen en kunnen betalen hebben groot gelijk maar de lange wachters zullen zeker minder krijgen geloof me !! ik zie het zelf in de mengvoer handel succes lange wachters met een beslissing te nemen.
  gr zuiden

 • no-profile-image

  zuiden

  en droom maar verder succes met je droom denk dat een nachtmerrie wordt

  gr zuiden

  trouwens ccm gaan ze maar 0.1 per kg voor betalen zelfde als vorig jaar

 • no-profile-image

  goeie mais

  netto 10 ton is goeie mais maar 12 ton is ook mogelijk prijs 0,26 kosten combinen en transport en drogen 0,06 dus 12ton x0,20 is ........juist 2400 zuiden zuiden is zeker handelaar?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Iedereen die denkt met dorsen een flink saldo te kunnen halen moet dit vooral doen. Maar bedenk dat de risico's veel groter zijn en dat het meestal tegenvalt qua kosten of opbrengsten. Een flinke najaarsstorm en alles ligt plat of wat te denken van een natte periode. Uiteindelijk gaat de loonwerker of de tussenhandel met de meeste winst lopen. Er zal altijd wel een perceel zijn dat goed opbrengt, maar voor het gros vewacht ik dat het tegenvalt. We hebben gewoon niet het klimaat voor korrelmais, we wonen niet in hongarije of roemenie met een droger klimaat. Aan 'goeie mais" vraag ik, van hoeveel percelen hij in dit sombere jaar een opbrengst van 12 ton denkt te halen?

 • no-profile-image

  goeie mais

  wat somber jaar ik heb gewoon top mais
  alle percelen zijn zeer goed ja zuiden dat kan ook in zo'n jaar ja bent een melkerveehouder die gewent is te leven van subsidie dat gaat verandere welkom in de echte wereld zonder steun!!!!

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Perceel mais van 15 Ha gekocht voor € 950 incl btw. Prijzen dalen jammer dat ik zo vroeg gekocht heb

 • no-profile-image

  melkveehouder

  "Goeie Maisakker", jij bent vast een topondernemer die zonder een euro subsidie kan. Zit de oude mac sharry premie op mias toevallig niet in jouw bedrijfstoeslag, of schenk je dit aan een goed doel. Je bent vast zo'n topakkerbouwer die de kost probeert te verdienen met het telen van mais. Succes!!!

 • no-profile-image

  gelderland

  11 ha mais gekocht voor 1150 € goede mais !!
  mais prijzen zakken mensen wacht maar met kopen!
  grote handelaren bieden nu ook minder

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vorig jaar verkocht voor 1600, dit jaar gaat het niet weg onder de 1800, Anders kuilen we het in en verkopen het in het voorjaar voor 50+ per ton. natte bijproducten kosten ook 2 euro per % ds. Dus reken maar uit.. Iedereen die voor 1000 euro kan kopen heeft een goede deal in handen! Maar dan moet de verkoper maar eens een rekenmachine ter hand nemen..

 • no-profile-image

  holaringo

  er is dit jaar veel goede mais gegroeid daarom zakt de prijs nu ook hard naar 1000 euro per hectare heb zelf vorige week mais gekocht voor 1400 euro hele goede maar hij zakt nog wel let maar op

 • no-profile-image

  Goede mais

  Rommel kun je zeker kopen voor 1000 euro per hectare, onze mais gaat echter niet weg voor minder dan 1900 Euro per hectare. Gezien het aantal mensen dat belt en een goede prijs biedt komt het wel goed.

 • no-profile-image

  gelderland

  zijn toch dieven van hun eigen beurs als je zoveel gaat betalen voor wat mais !! er staat zoveel goede mais daar wordt je bang van!! prijzen dalen !in hongarije word zelfs gesproken over aankomend mnd sterkste daling ooit wordt ingezet??!! maar dat zullen we zien.

  gr inkoop en verkoop graan en mais

 • no-profile-image

  edwin

  Hallo meneer goede mais;wat bieden jouw bellers dan,zeker veel minder dan 1900 anders had je hem wel verkocht toch?
  Enne.. bellers zijn vaak geen kopers.

  Groeten.

 • no-profile-image

  goede mais

  Hallo Edwin,

  Biedingen varieren tot nu toe van 1600 tot 1850, voor 1900 ie verkocht.
  Er komt zeker 55 ton vanaf en dan is ie voor de koper nog niet duur.

 • no-profile-image

  zuiden

  prijsdaling is hier ingezet worden al bedragen genoemd van 1300 € dus mijn voorspelling komt uit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

 • no-profile-image

  geenonzin

  prijzen lopen uiteen van 1550 tot 1850 voor goede snijmais zal ook wel komen omdat hier de duitsers inkopen voor de biomassa tussen 1600 en de 1750

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Broodje aap dat de duistsers dit doen. In eigen land kunnen ze tussen de 1100 en 1400 inkopen. Dus wel onzin. Laat u niet bang maken....

 • no-profile-image

  Jan@

  Snijmais gekocht 1500 euro, erg goede mais en bij 3 verschillende maistelers.
  Komt 50 55 ton vanaf dus dan is hij mooi betaald dacht ik.

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.