Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Computer stoeit met koeien

Koorddansen met koeien vraagt veel kunde. Bij schaalvergroting is het afgelopen.

De computer neemt steeds meer het krachtvoerverstrekken aan de koe over van de boer. De handeling is al lang geautomatiseerd via de krachtvoerboxen, nu verdwijnt ook het denkwerk geleidelijk. Op een kleine 700 bedrijven met 64.000 koeien stoeit de computer al met de koeien. Die krijgen elke keer iets meer of minder krachtvoer, de verandering in melkgift wordt snel bepaald en continu rekent de computer uit wat financieel het beste past en handelt daarnaar. Op de andere 17.000 bedrijven met dik een miljoen koeien bepaalt de boer nog zelf de krachtvoergift. Meestal gebeurt dat eens per drie of vier weken, na de uitslag van het melkmonsteren.
Dat de computer de koeien uittest is prima. Dagelijks sturen is zeker efficiënter dan eens per paar weken. Maar het is en blijft oppassen. De randvoorwaarden bepalen het succes. Koeien die langzaam afglijden in productie moeten wel gesignaleerd worden. Onder de drie systemen (Dynamisch Voeren, RendementVoeren en Saldo Voeren) is dat nog steeds het werk van de vakman. Daarnaast zijn ondergrenzen nodig voor de krachtvoergift. Je moet gewoonweg niet in een situatie willen komen dat alle koeien continu zo krap krachtvoer krijgen dat het koorddansers zijn. Koorddansen kun je wel tien minuten, maar niet een leven lang.
Opvallend is dat grote, intensieve bedrijven elders ter wereld werken met hele vlakke rantsoenen. Niet de koe telt, maar het koppel. Dat komt door het gebrek aan geschoolde arbeid. De processen moeten dan zo ingericht zijn dat arbeiders geen grote brokken kunnen maken. Nederland barst nog van de geschoolde ondernemers en medewerkers. Maar dat verandert. De vraag naar vreemde arbeid groeit door schaalvergroting. Er komt een moment dat er concessies gedaan moeten worden. Waarschijnlijk sneuvelen dan de systemen waarbij de computer stoeit met de koeien. Niet omdat ze niet voldoen, maar omdat ze te veel kunde vragen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A. Eshuis

  Sorry hoor, maar we werken inmiddels 2 jaar met Dynamisch Voeren, en hier heb je echt geen hogeschool voor nodig. Als gevolg van Dynamisch Voeren sneuvelt geen enkele koe, ook al zit de boer niet op te letten. Als het eenmaal geïnstalleerd is en draait is een dagelijkse controle voldoende. Ik denk dat bij "vlakke"voersystemen meer koeien sneuvelen agv gebrek of overdaad dan bij echt uitgetestte koegerichtte systemen als Dynamisch Voeren. Laat staan de al dan niet automatisch doorgestuurde krachtvoergiften adh van de MPR. Daar ging hier in het verleden nogal een wat mis mee. Kost teveel tijd om op te letten of de koe idd wel met meer of minder krachtvoer toekon. Dit soort systemen overleeft het op de lange termijn niet hier in Nederland, omdat alle puntjes juist hier op de i gezet moeten worden....
  Daarnaast moet iemand die geen computer kan besturen of mee om kan gaan, zich helemaal niet met controlefuncties bemoeien en misschien ook niet met koeien

 • no-profile-image

  Dierenvriendin

  Ach ja, het zijn maar koeien, hoezo?

 • no-profile-image

  Intense

  Laat de vleeseter maar flink betalen voor zijn vlees!
  Plantaardige eiwitten zijn gezond en veel goedkoper....

Of registreer je om te kunnen reageren.