Rundveehouderij

Achtergrond

Boer heeft zin in leiding FrieslandCampina

Veel tijd voor zijn eigen bedrijf zal de opvolger van Kees Wantenaar niet hebben, realiseert hij zich. ”Het hoort er een beetje bij dat je eigen bedrijf wat op het tweede plan komt als je voorzitter wordt van FrieslandCampina”, geeft hij toe.

Als gewoon bestuurder en commissaris van FrieslandCampina zijn het vaak al lange vergaderdagen, weg van huis. Als vice-voorzitter (sinds eind 2010) en straks als voorzitter van coöperatie FrieslandCampina is dat alleen maar meer.

Hoe gaat u dat oplossen?
”Er moet arbeid bij komen op het bedrijf, dat is wel duidelijk.”

Nog geen opvolgers in het bedrijf?
”Nee, ik heb twee zonen van 14 en 15, die op de middelbare school zitten en een dochter van 11. Het is nog te vroeg om te zeggen wat zij willen.”

Wat voor bedrijf hebt u?
”We hebben een melkveebedrijf met 75 hectare grond en 135 tot 140 melkkoeien en een quotum van 1,2 miljoen kilo. Van het land is 55 hectare gras. Daarnaast hebben we wat akkerbouw. We hebben 10 hectare mais en dan nog wat uien en tulpen.”

Hoe houdt u de koeien? Bent u een opstaller of een weider?
”Wij houden de koeien overdag in de wei, ’s nachts houden we de dieren binnen.”

Wat is uw bestuurlijke achtergrond. Bent u een rasbestuurder?
”In mijn jonge jaren ben ik actief geweest in het agrarisch jongerenwerk, van de CBTB en het NAJK. Daarna ben ik al snel het coöperatieve bestuur in gegaan.”

U heeft al enige bestuurderservaring bij FrieslandCampina. Voor die mensen is er ook een bijscholingstraject als ze binnenkomen. Bestaat er ook zo’n traject als je vice-voorzitter of voorzitter wordt?
”Nee, daarvoor is geen formeel traject. Als aanstaande voorzitter heb ik zelf wel een aantal dingen waar ik meer over wil weten, maar dat is iets waar ik persoonlijk mee aan de slag ga.”

Bent u als vice-voorzitter al een beetje klaargestoomd voor deze nieuwe functie?
”Nee. Het is niet zo dat je als vice-voorzitter automatisch doorschakelt. Het is aan de ledenraad wie ze kiest als voorzitter. Daar is niets over te zeggen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.