Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:18 mrt 2016

Blij met eenvoudige en strakke kalverstal

Jongveeopfokkers Jan en Sigrid Bron bouwden als een van de eersten een Flexistal , Een soort fietsenstalling voor kalfjes tot vier maanden. Een slim systeem.

Volop bouwactiviteiten op het erf bij de familie Bron. Metselaars trekken de muren van een nieuwe ligboxenstal voor 80 stuks grootvee op. Pal daartegenover staat een gloednieuwe Flexistal, een nieuwe vinding van Alpuro Breeding. Het is een ‘fietsenstalling’ met daarin zes afdelingen voor de jongste kalveren.

Waarom bouwen de jongveeopfokkers twee nieuwe onderkomens naast drie bestaande stallen? Daarvoor wijst Jan Bron twee belangrijke redenen aan. Vanwege de te hoge arbeidsdruk met hun 330 stuks jongvee op drie locaties, wordt het hele bedrijf geoptimaliseerd. Alle vee komt op het eigen erf. Naast de nieuwbouw worden ook de bestaande gebouwen aangepast. Zo werken ze naar een systeem waarmee efficiënter te werken is. Tot vier maanden verblijven de kalveren in vaste groepen van zes, met zo min mogelijk leeftijdsverschil. Daarna komen ze in vaste groepen van 30 stuks, die steeds opschuiven in de diverse stallen. De nieuwbouw van de ligboxenstal met een ruim afkalfhok past daarbij.

Geboren kalveren voor de opfokker

Alle vaarzen kalven af op het bedrijf en gaan pas daarna terug naar de veehouders. Achtergrond hierbij is dat de maatschap veel embryo’s implanteert bij de pinken. Evenals van de geïnsemineerde pinken, geldt dat de geboren kalveren voor de opfokker zijn. "Dus het risico bij de eerste keer kalven is voor ons. Al 11 jaar kalven hier 15 vaarzen per maand en toch is het telkens weer spannend."

Daarnaast ontvangen Jan en Sigrid kalveren van vijf veehouders uit de omgeving. "Met deze zes extra strohokken kunnen we de kalveren van de verschillende bedrijven op jonge leeftijd beter apart houden", geeft Jan Bron aan.

Jongveeopfokkers Sigrid en Jan Bron.
Jongveeopfokkers Sigrid en Jan Bron.

Jongste kalfjes beschermen

Tot nu toe kwamen de aangevoerde kalveren in de leeftijd van één tot drie weken oud in een vrij dichte stal bij elkaar. De ventilatie bleef lastig. Hoest en diarree kwamen te veel voor. "Zo dacht je dat het lekker ging en zo was je weer druk met medicijnen. Dat moest anders", stelt Bron. Hij probeerde enkele groeps-iglo’s. De kalveren deden het buiten goed, maar deze huisvesting is te arbeidsintensief om goed schoon te houden. Bovendien waren er te veel van nodig.

Jan hoorde dat Alpuro op de beurs in Gorinchem eind 2010 een nieuwe stal voor de jongste kalveren presenteerde. Een belletje, een bezoek aan het eerste bedrijf met een Flexistal en Jan en Sigrid waren om. "Dit zochten we. Strak, compact, eenvoudig en goed schoon te maken. Al snel bestelden we zes afdelingen."

Variabele hokken

Een plek op het erf was snel gevonden. Een betonvloer werd gestort met afloop naar voren toe. Onder de voerbakken van de Flexi-afdelingen maakte Jan een giergootje met twee afvoerputjes. Het vocht loopt in een drijfmestkelder. In minder dan twee dagen tijd zetten monteurs de stal in elkaar. Jan installeerde zelf elektriciteit en waterleidingen.

De kalveren in de Flexistal zijn dik tevreden. Glimmend liggen ze in een dik pak stro. De meeste dieren liggen achterin het hok, waar een ruimte van 2,5 ×2,5 meter met dichte, gladde kunststofwanden is afgeschermd.

Die 2,5 meter is de standaardmaat. De hokken zijn 2,5 ×5 meter. Het voorste en achterste tussenhek zijn draaibaar. Kalveren kunnen eenvoudig achterin opgesloten worden voor onthoornen of uitmesten van het voorste gedeelte van de hokken, dat toch het eerste nat wordt.

Blij met eenvoudige en strakke kalverstal

Aanpasbaar voerhek

Ook het voerhek is gemakkelijk weg te klappen om kalveren te verplaatsen of hokken uit te mesten. Wel moet dan de kunststof voertrog even opzij. Het voerhek is eenvoudig aan te passen aan de groeiende kalveren. Het hele hek is op vier verschillende hoogtes te plaatsen. Daarnaast is de nekbuis boven de vreetopening op vier hoogtes in te stellen.

De achterwand is bovenin voorzien van lichtdoorlatend plaatwerk. Het dak is geïsoleerd en steekt aan de voorkant een meter voorbij het voerhek. Daar kan de regen wel onder slaan. Boven ieder tussenhek hangt een tl-buis.

Handig in gebruik

Hoewel de kalveren nog maar vier weken in het nieuwe onderkomen verblijven, zijn de opfokkers al razend enthousiast. "Medicijnen hebben we hier nog niet nodig gehad. Strooien en voeren gaat veel gemakkelijker dan binnen in de oudere stallen", vindt Jan. Sigrid voert de kalveren twee keer daags kunstmelk via milkbars. Ze hangt de bar over het voerhek, doet er melk in en direct stormen de zes kalfjes naar voren om een nippel te bemachtigen. Jan: „Hiermee zie je veel sneller of een kalf wat mankeert. We hebben vorig jaar de drinkautomaat weggedaan. Nu groeien ze 10 tot 20 procent harder.” Al jaren zit de afkalfleeftijd op 24 maanden en één week. "Daar willen we twee tot drie weken afhalen."

Zelfbouw kan

In principe is de Flexistal zelf op te bouwen door handige veehouders. Toch is Jan blij dat twee monteurs dit in ruim anderhalve dag hebben gedaan. De Flexistal met zes afdelingen kostte hem €18.000, exclusief btw en de betonvloer.

Of registreer je om te kunnen reageren.