Rundveehouderij

Achtergrond 1649 x bekeken

Wintertarwe droog genoeg om te oogsten

Andelst – Akkerbouwer Nico van Olst en zijn zoon Hein uit het Betuwse Andelst controleren het vochtgehalte van de wintertarwe.

Andelst – Akkerbouwer Nico van Olst en zijn zoon Hein uit het Betuwse Andelst controleren het vochtgehalte van de wintertarwe. Vandaag was het droog genoeg om te beginnen met oogsten. Dit zal ongeveer twee weken duren. van Olst verwacht tussen de 10 en 15 procent minder opbrengst dan vorig jaar door het droge voorjaar en de natte zomer. Naar schatting wordt er dit jaar tussen de 8 en 9 ton tarwe van het land gehaald. Onder normale omstandigheden is dat tussen de 10 en 11 ton. Het bedrijf van Van Olst heeft 70 hectare tarwe verdeeld over acht percelen.

Foto VidiPhoto

Eext – Arjan Peters van mestdistributeur Albers uit Landhorst (links) lost mest in het Drentse Eext. De mest wordt direct uitgereden door loonwerker Hendrik Mennega (rechts). Alhoewel de tarwe-oogst voor een groot deel is lamgelegd door de regen, kan Albers nog doorrijden. De firma heeft genoeg gebieden waar de tarwe van het land is en waar mest naartoe kan. Het uitrijden van drijfmest moet op zand- en lössgrond in augustus gebeuren, daarna is het verboden.

Foto Harry TielmanKekerdom – De koeien van Herman en Rita Scholtens uit het Gelderse plaatsje Kekerdom krijgen een glas melk aangeboden. De familie Scholtens ging over tot deze (eenmalige) bijzondere vorm van hergebruik om de aandacht van de consument te vangen. Ze deed dat in samenwerking met andere boeren en tuinders in de Millingerwaard. Ze voeren allen actie om hun producten beter onder de aandacht te brengen van de Nederlandse consument. Ze willen helder maken dat hun product verser en gezonder is dan dat uit het buitenland.

Foto VidiphotoLunteren – Op het rosékalverenbedrijf van Wim Jansen in Lunteren wordt de eerste lading persvezel van het seizoen geleverd. De levering, rond de 31 ton, is gekocht bij Avebe. Jansen gebruikt de persvezel als ruwvoer voor de kalveren en mixt 20 procent door de maiskuil. Jansen: ”Normaal gebruik ik aardappelsnippers, maar die waren niet voorradig. Voor de kwaliteit van de kuil en qua voederwaarde maakt het geen verschil.”

Foto Wil Groenhuijsen

Wolphaartsdijk – Akkerbouwer Huibert Janse uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk dorst 8 hectare blauwmaanzaad. ”De oogst ging goed, de opbrengst viel een beetje tegen”, zegt Janse. Waar gemiddeld 1.650 kilo normaal is, schat hij de opbrengst nu op zo’n 1.100 kilo. ”We zagen het al aan de bolletjes: klein met weinig zaad. Dat komt door de droogte in het voorjaar.” Hij verkoopt zijn oogst nog niet. Die gaat de bewaring in bij CZAV. ”Het is een speculatief gewas en de prijs staat me nog niet aan. Vanaf 2.000 euro per ton kan het weg. De oogst van vier jaar geleden ligt ook nog in de bewaring. Daarvan wordt de kwaliteit wel minder.” Janse heeft nu 50 ton in opslag. Foto Anton Dingemanse

Nimes – Franse agrariërs kieperen partijen groenten en fruit uit Spaanse vrachtauto’s die worden tegengehouden in Gallargues le Montueux, vlakbij de Zuid-Franse stad Nimes. Agrariërs houden al sinds 1994 ’s zomers Spaanse vrachtauto’s regelmatig. De Spaanse federatie van transporteurs adviseert vrachtwagenchauffeurs pas diep in Frankrijk een stop te maken.

Spaanse tuinders zouden niet hoeven voldoen aan de zware eisen die aan Franse telers worden gesteld. Zo zouden regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het in dienst nemen van seizoensarbeid in Spanje soepeler zijn. Hierdoor is volgens de Fransen de kostprijs in Spanje lager waardoor ze steeds meer marktaandeel op de Fransen kunnen winnen.

De Spaanse regering roept de Franse autoriteiten op met meer daadkracht in te grijpen tegen de vandalen.

Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.