Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Weiderundvlees als afzetversterker

Weideproducten doen het goed. De familie Hin op Texel timmert daarom aan de weg met Texels weiderundvlees. Vanaf deze week is het een officieel erkend streekproduct. De promotie ervan wordt ondersteund door de Stichting Waddengroep.

Texels weiderundvlees is vanaf deze week een officieel erkend streekproduct. De geschiedenis ervan gaat ruim 25 jaar terug, toen Kees en Trinet Hin door de superheffing geen toekomst meer voor zich zagen in de melkveehouderij. Ze wilden echter toch doorgaan in de veehouderij. Ze hielden daarom schapen en geleidelijk aan ook steeds meer zoogkoeien. Nu hebben ze een kudde van zo’n zestig volwassen Belgisch Blauwe zoogkoeien en ruim zestig stuks jongvee. De dieren grazen grotendeels in natuurgebied van de vereniging Natuurmonumenten.

Hoeveel land is er beschikbaar voor jullie koeien?
Kees Hin: “We hebben 128 hectare land. Voor een deel gebruiken we dat voor de akkerbouw. We hebben aardappelen en bieten, maar we hebben 30 hectare beschikbaar voor de zoogkoeien. Ze lopen een groot deel van het jaar buiten. Daar krijgen ze alleen gras. Verder niets. Voor het afmesten houden we de dieren een tijd op stal. We hebben daarvoor een potstal en ook een stal met een roostervloer.”

Wanneer gaan de koeien naar de slacht?
“Dat gebeurt als ze één of twee keer hebben gekalfd. Meestal is het als ze zo’n vier jaar oud zijn.”

Gaan de koeien naar een grote slachterij?
“Nee. De dieren worden alle geslacht door een zelfslachtende slager hier op het eiland. Het vlees verkopen we uitsluitend aan particulieren en, sinds enige tijd, ook aan restaurants. In verband daarmee hebben we hebben we ook werk gemaakt van een erkenning als streekproduct.
Restaurants weten daarmee dat het een goed geborgd product is, van een bekende herkomst en een goede herkenbaarheid. Ze zijn constant op zoek naar een herkenbaar product. Dat kunnen wij leveren. Voor ons is het belangrijk om te laten zien dat we een gesloten kringloop hanteren. We werken uitsluitend met eigen dieren. De aanwas komt ook van het eigen bedrijf.”

Is jullie bedrijf het enige dat Texels weiderundvlees op de markt brengt?
“Voorlopig wel. De eis is dat rundvlees komst van dieren van het eiland zelf. Bovendien moeten ze daar ook geslacht en ontbeend zijn.”

Hebben jullie nog ander vee?
“We hebben nog zeshonderd Texelse schapen, waarvan we het vlees ook als streekproduct verkopen.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    REESE35Patrica

    If you are willing to buy real estate, you will have to receive the no-profile-image

    Smith

    For those still wondering whether it is possible to gain personal information in connection unknown mobile calls, the answer lies in consulting a reliable <a href='<>'>cell phone number lookup</a> directory.

Of registreer je om te kunnen reageren.