Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Superstier voor rood en zwart

Kylian is een bijzondere outcross-stier die superbeenwerk en eiwit brengt. Waak bij roodbont wel voor inteelt en schrik niet van de prijs van zijn sperma.

Een paar dorpjes verderop bouwen twee boeren elk een stal voor 300 melkkoeien. Ze zullen straks met robots gemolken worden, dus de koeien komen daar nooit meer buiten.
Goed beenwerk is onontbeerlijk voor binnenkoeien. De beste benen komen van Brown Swiss-stieren. Maar die wil niet iedereen. Een alternatief is Kylian. Met 113 is hij na de Brown Swissen de beste benen-stier die beschikbaar is. Bij zwartbont scoort hij 111 op beenwerk.
Kylian is niet alleen maar een benenstier. Met veel melk en net ondergemiddeld eiwit vererft hij 38 kilo eiwit, een topscore over alle rassen heen. Het vetgehalte is dan weer sterk negatief. Zijn dochters zijn gemiddeld qua hoogtemaat, maar hebben wel een enorm brede voorhand. En ondanks de hoge producties hebben ze toch meer conditie dan hun collega’s. Kortom: het zijn robuuste dieren.
Kylian is de zoveelste stier uit de Massia-familie. Met Kian als vader hadden we gehoopt op een hoger eiwitpercentage in de melk. De oermoeder Massia had nog meer dan 3,80 eiwit, maar dat is bij haar nageslacht wat verwaterd. Kian was echt wel nodig om het eiwit weer terug te halen. Met Kian, Lightning, Stadel, Subliem Tulip, Andries, Jubilant en Adler in Kylians afstamming moeten we de inteelt zeker in de gaten houden. Ik ben verklaard tegenstander van inteelt, maar hier is sprake van een dermate topstier dat enige bloedvernauwing geoorloofd is.
Kian is op veel bedrijven, en dan met name bij zwartbont, nooit gebruikt. Lightning heeft helemaal nooit de verkooplijsten aangevoerd, maar dringt zich door zijn kwaliteiten wel op in andere foklijnen. Stadel is wel veel verkocht maar foktechnisch niet invloedrijk. Ik denk dat we daar, behalve in deze moederlijn, niet veel meer van horen.
Met Lightning, Stadel en Tulip in de moederlijn was ook de hoge klauwgezondheid van vader Kian hard nodig. Kylian scoort daar 105 voor. Zijn Mortellaro-score is maar gemiddeld.
Met 105 is de uiervererving gewoontjes. Ze zijn gemiddeld diep maar met korte spenen en een hoog achteruier, gemiddeld van aanhechting en ophangband. De uiers zullen er dus niet meer zo mooi uitzien als de nazates vijf keer of meer hebben gekalfd. Maar goed, de meeste Kylians zullen drie à vier keer kalven, gezien de extra 447 dagen in de fokwaarde. Ze leven dus zeven maanden langer dan de andere koeien op de bedrijven. Ook weer een goed cijfer.
Met Kian-bloed groeit de angst voor de vruchtbaarheid. Met 97 is die echter maar iets ondergemiddeld. Met 99 voor kruisbreedte en 105 voor helling kun je spreken van mooie kruizen. Wellicht geeft dat de aanleiding tot een volgend sterk punt, namelijk het beengebruik. Veel koeienkenners zien verband tussen de kruisbouw en het beengebruik. Met 110 scoort Kylian astronomisch hoog. Alleen Maniac, Fidelity en Kiska halen dergelijke waardes. Allemaal via vader of moeder verbonden met Kylian. Voor nog hogere cijfers moet u naar de Brown Swiss.
Kylian-dochters hebben wel erg rechte benen, dus de koeien die u ermee wilt insemineren moeten wel enige kromming in de achterbenen hebben.
Kortom, Kylian is een bijzondere outcross-stier die veel kan brengen voor beenwerk en voorhandbreedte en eiwit bij zwartbont. Voor roodbont is het een melkstier met superbeenwerk en voorhandbreedte, maar waak wel voor inteelt, via zowel de Massia’s als de vaderlijn.
Ik verwacht erg veel van Kylian als stiervader. Opvallend is dat in Nederland volop zonen ingezet worden, in het buitenland niet of nauwelijks. Hoewel buiten Nederland de koeien wereldwijd veelal binnenstaan, zijn buitenlandse ki’s niet speciaal op zoek naar benenstieren, of men is niet open minded genoeg om een stier als Kylian in te zetten. Misschien houdt de wat forse verkoopprijs van €21 ze tegen. Voor gesekst sperma vraagt men €45. Je zou bijna een notaris in de arm nemen om de transactie vast te leggen bij dergelijke bedragen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  agrarisch student

  Een mooi artikel wat mij wel aanspreekt. Ik ben het echter niet helemaal eens dat kian weinig gebruikt is in zwarbonte veestapels. De cijfers en statistieken, oa te vinden op veeteelt.nl laten zien dat Kian gigantisch veel gebruikt is op zoveel zwart als roodbonte koeien bedrijven. Daarom lijkt het me dat Kylian helemaal niet zo outcross als in de titel staat.
  Als laatste wil ik vragen of de spermaprijs een belemmering zou moeten zijn. Ik denk dat de kalveren van topstieren hun rietje meer dan waard zijn en dat de spermaprijs geen belemmering zou mogen zijn. Maar een mooi artikel met een goede visie!
  Groeten

 • no-profile-image

  H Peek

  Beste hans, als je een stier de titel 'outcross' meegeeft ( Kylian voor zwartbont) moet je wel goed je huiswerk gedaan hebben: Immers vader Kian komt zelf uit een Sunny Boy (217838 NL dochters!) moeder, en via zonen als Cash en kleinzonen als Dustin komt ie dus overal in zwart wel voor... en Lightning is een Labelle-zoon. Deze laatste voert een dubbele dosis Bell-bloed, waar recentelijk de zwartbonten mee overspeolt zijn... Oftewel, wel een bruikbare stier voor betere benen en kruizen, maar zeker geen outcross. En als je hem even op Amerikaanse basis bekijkt, begrijp je beter waarom hij daar geen stiervader is gemaakt (-0,36 uier)... al weet ik dat omrekenen stieren soms lelijk benadeelt op exterieur.
  Doe er je voordeel mee, Hans.

 • no-profile-image

  koeiengek

  Nog een sterk punt van Kylian, het bevruchtende vermogen! dan mag je niets zeggen van 21 euro per rietje!!

Of registreer je om te kunnen reageren.