Rundveehouderij

Achtergrond

Pons voelt zich gepakt door het grote geld

Hij wordt gepakt door de grote fokkerij-organisaties omdat hij hun zware concurrentie aandoet. Dat is waar het volgens topfokker Arjan Pons allemaal om draait bij de huidige onrust rondom zijn bedrijf.

Het is waar, hij heeft onbedrukte rietjes sperma verkocht. ”Maar dat was hooguit 10 procent van wat ik in totaal aan spermarietjes heb verkocht. Bovendien, wie deed of doet niet hetzelfde?” vraagt hij zich hardop af. ”CRV deed het, KI Samen en allerlei anderen. Als je buitenlands sperma bestelt, bijvoorbeeld uit Spanje of de VS, zit er vaak ook geen opdruk op het rietje.”

Pons wil maar zeggen dat degenen die hem nu van alles verwijten, zelf ook boter op het hoofd hebben. Op de beschuldiging van KI Samen dat hij onbekend sperma zou hebben verkocht als Sunflower-sperma, reageert hij even fel. ”Dat met dat spermarietje, dat is bewijs van niks. Ik heb geen rietjes verwisseld of gefraudeerd. Ze hebben bij KI Samen zogenaamd één fout rietje gevonden. Daar kunnen ze zelf ook iets mee gedaan hebben. Ik zou zeggen: Als ze daar een verkeerd rietje hadden aangetroffen, bel me dan even, dan had ik het goed kunnen maken. Maar nee, ze vinden daar zogenaamd een fout rietje en zeggen dat ik fraudeer.”

Pons haalt adem en zegt dan met nadruk: ”Dat doe ik dus niet. Er is maar één organisatie in Nederland die is veroordeeld voor fraude met stamboekgegevens, ook in hoger beroep. Dat is CRV. Zoiets valt op in het buitenland. Daar krijgen wij een slechte naam door. Maar de KI-organisaties maken zich alleen maar druk om geld, niet meer om echte topfokkerij. Die vind je al bijna niet meer in Nederland. Het is echter onvermijdelijk dat de spermaprijzen in Nederland omlaag gaan. In het buitenland zijn de prijzen al veel lager. Maar er wordt in de Nederlandse KI-wereld zó veel geld verdiend, zó veel geld! Daar willen ze niet van af. Waar bij mij een rietje drie euro kost, kost het bij de grote organisatie vier of vijf keer zo veel, en dat willen ze zo houden. Daarom krijg ik zo veel over me heen, zelfs van organisaties die de laatste jaren door onze stieren op de been werden gehouden.”

Pons geeft aan voorlopig gewoon door te gaan met de verkoop van rietjes sperma, zij het wel allemaal bedrukt. De verkoop van de goedkope rietjes loopt goed, laat hij weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.