Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Melkveehouders blijven met mest zitten

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is zeer teleurgesteld dat er geen verlenging komt van de uitrijperiode van dierlijke mest.

De NMV had het ministerie van ELI om uitstel verzocht omdat veel melkveehouders als gevolg van de bijzonder natte zomermaanden niet in staat zijn geweest hun mestplaatsingsruimte te benutten. Bovendien, zo meent de NMV, draagt een najaarsbemesting op grasland wel degelijk bij aan een hogere grasopbrengst en een betere kwaliteit uit de laatste snede. Dirk- Jan Schoonman van de NMV vindt het onbegrijpelijk dat er geen uitstel komt. “Volgens het KNMI hebben we te maken met de natste zomer sinds 1906. Dat is dan toch een uitzonderlijke situatie en zou uitstel toch rechtvaardigen”.

De NMV is de afgelopen week veelvuldig gebeld door leden die hun in augustus geplande bemesting niet hebben kunnen uitvoeren en nu met een te grote voorraad en te volle mestsilo het winterseizoen ingaan. Met name in Overijssel is augustus een extreem natte maand gebleken en melkveehouders uit deze regio zijn ook verbaasd over het besluit om niet te verlengen.

Melkveehouder Berends uit het Overijsselse Weerselo houdt de extra mest in de put: “Er gebeurt nu niets en we kunnen ook geen maatregelen nemen”. Op het melkveebedrijf van de familie Arkink in Weerselo is vorig jaar extra mestopslag gebouwd. “Die extra opslag komt nu goed van pas,” volgens Arkink.

Melkveehouder Willem Jalink uit Wijhe heeft sinds begin augustus geen mest meer op het land uitgereden. “Ik kan normaal gesproken alle mest op mijn eigen bedrijf kwijt. Dit jaar blijf ik waarschijnlijk met 300 kuub mest zitten. Afvoeren gaat me duizenden euro's kosten.” Volgens Jalink heeft het land de mest hard nodig. Door de vele regenbuien zijn veel voedingstoffen weggespoeld. Het bedrijf van Jalink ligt op kleigrond. In theorie kan hij nog tot half september mest uitrijden. “Maar dan moet het vanaf nu elke dag droog zijn,” benadrukt Jalink.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  'Het land heeft de mest hard nodig'
  Aan de argumenten van diegene die beweren dat er nu nog mest uitgereden moet worden kun je de grote van de mest opslag capaciteit aflezen!

 • no-profile-image

  Weidekoe, uit jouw reactie blijkt het enorme gebrek aan solidariteit. Dit gebrek aan solidariteit is nu precies datgene dat de sector nekt.

 • no-profile-image

  weidekoe heeft groot gelijk, deze regelgeving is al jaren bekend en velen hebben hun zaakjes gewoon goed geregeld
  alleen een stelletje dreinende kinderen blijven zeuren
  en solidariteit???? laat me niet lachen, juist de uitzonderings positie die ze claimen gaat tenkoste van anderen, collega's dus

 • no-profile-image

  Voor mij heeft het meer zoiets van: "kijk eens juf, ik kan het wel".

 • no-profile-image

  Het zijn meestal de zelfde die de put niet leeg hebben.

  Geen medelijden.

 • no-profile-image

  Hoezo melkveehouders blijven met mest zitten? Het is al jaren bekend dat je als melveehouder op zand per 1 september geen mest meer mag (laten) uitrijden over je land. Als Willem Jalink 3 weken terug had gemeld dat hij met 300 kuub zou blijven zitten had hem nog kunnen helpen, had zelf de mest half juli op.

 • no-profile-image

  Je moet als melkveehouder een mestopslag hebben van minstens 8 maanden. De mest uitrijden voor eind juni. Hierdoor hoef je in de eerste helft van het groeiseisoen minder kunstmest te gebruiken. Deze kun je vervolgens in de tweede helft extra gebruiken. Kunstmest werkt kort en is dus beter geschikt voor de tweede helft van het groeiseisoen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.