Rundveehouderij

Achtergrond

KI Samen niet bang voor Pons

De verkoop van onbedrukte rietjes met sperma, dat afkomstig zou zijn van stier Ponsstar Sunflower, is vervelend voor fokkerijporganisatie KI Samen, zegt commercieel directeur Gerard Scheepens. Toch zal de organisatie er geen rechtszaak over aanspannen.

In een nieuwe wending in de affaire rond de inzet van onbedrukte rietjes met sperma kwam vorige week niet de verkoper van dit sperma onder vuur, maar fokkerij-organisatie KI Samen. Tenminste, fokker Arjan Pons, de verkoper van het sperma, stelde dat niet hij verkeerd handelde, maar KI Samen. Die zou valsheid in geschrifte hebben gepleegd en zo twijfel hebben gezaaid over de herkomst van Sunflower-sperma. Hij zou een rechtszaak willen aanspannen. Commercieel directeur Gerard Scheepens van KI Samen noemt het allemaal onzin, een rookgordijn.

”Wij liepen als eersten tegen de inzet van onbedrukte rietjes met sperma aan. Pons verkocht onbedrukte rietjes met alleen een kleurcode. We lieten rietjes onderzoeken met de code die zou staan voor sperma van Sunflower. Daaruit bleek dat het helemaal niet om Sunflower-sperma ging. Wat wel, dat weten we niet, want dat hebben we niet verder onderzocht. Dat we met papieren hebben gerommeld, is overduidelijk onzin. We kunnen die aantijging ook gemakkelijk weerleggen. Een eventuele rechtszaak tegen ons zien we met vertrouwen tegemoet.”

Is het nu dan niet de beurt aan KI Samen om degene voor de rechter te dagen die jullie goede naam besmeurt?
”Wij zijn een boerenorganisatie en dan moet je goed kijken waar de leden mee zijn gediend. Die hebben weinig aan een slepende rechtszaak. We hebben aangetoond dat het sperma dat Pons verkocht als zijnde van Sunflower ander sperma was en vervolgens willen wij een punt achter de zaak zetten. Boeren die onbedrukte rietjes met Sunflower-sperma hebben gekocht, proberen we te helpen. We bieden ze echt Sunflower-sperma aan tegen een korting die overeenkomst met de aanschafprijs bij Pons. Zo komt er in ieder geval niet meer onduidelijk nageslacht in omloop.”

Maar dan ruimen jullie de rommel op, die een ander heeft veroorzaakt, zonder enige schadevergoeding.
”Dat zij dan zo.”

Maar de beschuldigingen aan jullie adres dan?
”We weten waar de beschuldigingen vandaan komen. Dat zegt voor ons genoeg.”

Helder, maar hoe zit het dan met de reputatie van het stamboek?
”Dat is aan anderen om actie op te ondernemen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.