Rundveehouderij

Achtergrond

Ivo 66 hoogste nieuwkomer

De fokveekeuring zul je er niet direct mee winnen, maar de dochters van Ivo 66 geven makkelijk melk met beste gehaltes en groeien mooi door. Zo karakteriseert KI de Toekomst het fokproduct van Jo Scholten uit Harbrinkhoek. De stier die op basis van dochterinformatie met +192 NVI het hoogst binnenkwam bij zwartbont.

Toegegeven, de betrouwbaarheid is natuurlijk nog relatief laag, met slechts 28 dochters aan de melk. En Horst Harry als vader – voormalig topstier, nu weggezakt naar de onderste regionen van de ranglijst – is ook geen pré. Maar Ben Meijerink van KI de Toekomst heeft er wel vertrouwen in. ”Ivo 66 komt uit Roosje 639, een heel beste koe met aparte gehaltes, die nog nooit bekapt is in haar hele leven.”

Roosje gaf tot nu toe in vier lactaties (1.721 dagen) ruim 58.000 kilo melk, met 4,51 procent vet en 3,98 procent eiwit, waarin ze per lactatie een flinke progressie maakte. En dat op een bedrijf waar de koeien echt moeten vechten voor hun plek; Scholten melkt er tegen de honderd in een stal voor 75. Meijerink: ”De vader van Roosje 639 is ook een zelfgefokte stier, Ivo 48. Om die reden was er vanuit de reguliere KI dan ook geen belangstelling voor Ivo 66. Maar die Ivo 48 komt uit een Gryphus Simon x Ganvo Aduard x Carousel Amos. En achter Roosje 639 zit na Ivo 48 nog Woudhoeve Russel x Lord Lily x Sunny Boy.”

De dochters van Ivo 66 zijn volgens hem echte laatbloeiers. De stier scoort nu nog slechts 103 voor exterieur, waarbij zijn matige score voor frame (99), robuustheid en benen (98) wordt opgehaald met een 108 voor uiers. ”Maar daar moet je de stier niet te hard op afrekenen, als tweedekalfs worden ze een stuk beter”, weet Meijerink. Op de functionele kenmerken scoort Ivo 66 heel gemiddeld.

Bij Meijerink staat ook de jongste zwartbontsensatie Danillo op stal, waar hij twee keer in de week aan de bak mag. Hij produceert goed, aldus de KI-directeur.

CRV vestigt de aandacht op Delta Oviedo, de hoogste nieuwe zwartbonte fokstier op basis van gecombineerde genomicsfokwaarden en informatie van 72 dochters. Delta Oviedo komt met + 205 NVI op de elfde plaats binnen achter zijn vader Mascol, waarvan er deze en vorige draai al meerdere zonen doorkwamen. CRV roemt Oviedo vanwege zijn prima eiwitvererving (+0,17) en goede gezondheidskenmerken: 109 voor celgetal, 106 geboortegemak, 103 voor klauwgezondheid.
KI Samen zag de stier Hoekland Maik doorkomen, een Mascol x Ronald x Sunny Boy met 169 NVI. Maik is gefokt door Wim Vogels uit Erp. Volgens KI Samen is het een heel complete stier met een prima exterieur (108) en uitstekende secundaire kenmerken. Maik is echter al gesneuveld, waardoor het aantal rieten beperkt is.

Daarnaast staat Southland Sherrif, een Shottle-zoon uit een Adam, met +123 NVI, een beste plas melk en een fraaie exterieurscore van 112 en ook 112 voor uier. Op de secundaire kenmerken is niets aan te merken. Sherrif komt uit de beroemde Dellia’s van de familie Van Beek in Teteringen.
Iets boven Sherrif staat Alta’s nieuwkomer Modjo (Goldwyn x Eminenz), met eveneens 112 voor uier en totaal exterieur.

Bij roodbont is de hoogste nieuwkomer op basis van dochterinformatie de pinkenstier Elmar, een Canvas x Tribute x Andries. De Canvas-zoon vererft met + 2.200 kilo een enorme plas melk en fijngebouwde dieren, maar Jos Hooijer van KI Samen weet nog niet of hij op de kaart komt. ”Het is meer een stier die je één keer inzet voor de melk; qua gezondheid, celgetal en vruchtbaarheid twijfel ik of hij wel Samen-waardig is.” Hij ziet liever een spiertje extra, zoals bij de dochters van Malando. ”Die kunnen de productie makkelijk aan.” KI Samens roodbonttopper verbeterde zich deze draai 19 punten tot 171 NVI.

Net iets onder Malando staat Lowlands Faas, een Canvas x Andries van CRV. Die komt op gecombineerde dochter- en genomicswaarden het hoogst door met 170 NVI. Faas is gefokt uit Florina, die inmiddels tientonner is, en tevens de moeder van oud-NRM-winnares (en honderdtonner) Flora van Floris Dorrestijn uit Laren. Faas is volgens CRV de absolute gehaltevererver van dit moment. De pinkenstier (110 geboortegemak) vererft + 0,63 eiwit en + 0,37 vet, bij een iets afnemende melkproductie. Het exterieur is met 102 nog niet opzienbarend.
Starship, de vorige draai de nieuwe roodbonte exterieurtopper van KI Kampen, moet deze draai wel een veer laten. Hij boet drie exterieurpunten in en noteert nu op basis van 187 dochters 109 totaal (frame 108, robuustheid 110, uier 106, benen 105). De kilogrammen melkververving switchte van positief naar negatief, wat ’m ook nog 54 punten NVI kostte: hij noteert nu nog + 32.

De hoogste plaats bij roodbont wordt nu bezet door de Kian-zoon Delta Fidelity. Hij heeft nog maar 173 dochters aan de melk en is snel gestegen. De vorige draai wist Fidelity zich al elf punten te verbeteren en nu stijgt hij er nog eens vijftien door, naar + 222 NVI. Fidelity’s eiwitverwerving steeg naar + 0,24. Met 108 exterieur (112 benen!) en + 777 kilo melk is de CRV-stier een puike allrounder.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.