Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Hooi duur, bijproducten goedkoper

Hoewel er van structurele tekorten op de ruw- en bijproductenmarkt geen sprake is, bestaat er voor de korte termijn soms een schreeuwend gebrek aan product.
In de markt voor ruwvoer en vochtige krachtvoeders eisen de grillige weersomstandigheden van het afgelopen jaar hun tol. Vooral stro en hooi zijn momenteel veel gevraagd. Melkveehouders hebben na een erg droge periode weliswaar beter groeiomstandigheden gekend voor hun eigen grasproductie, maar er was achterstand.
Het probleem van het moment is dat er door het natte weer van de afgelopen tijd bijna geen goed Nederlands product beschikbaar is. Er kunnen ook geen balen worden geperst. Stro en hooi worden aangevoerd uit Duitsland, Frankrijk en zelfs uit Engeland. Dat is duur vanwege de transportkosten, maar dankzij de hoge prijzen kan dat.
Ook is er nog steeds een redelijk goede vraag naar mais. De mais staat op zich goed op het land, maar diverse veehouders hebben nog net even een aantal vrachten mais nodig om de periode tot aan de nieuwe oogst te kunnen overbruggen.
Bij de vochtige bijproducten is het aanbod aan tarwegistconcentraat ruim voldoende. De leveranties van aardappelvezels zijn deze week begonnen, perspulp is over een week leverbaar. Bierbostel is ook goed beschikbaar. Hierbij houden vraag en aanbod elkaar redelijk goed in evenwicht. Zoals het er nu uitziet, dalen de voerprijzen op termijn iets door een goede gewasgroei en voldoende beschikbaarheid.

Prognose: Ruwvoer stabiel, vochtige voeders lager.

Eén reactie

  • no-profile-image

    zuiden

    oproep beste boeren bied minimaal 30 % minder en al zeker bij die uit venlo en in het hoge noorden trouwens ook !! zijn allemaal zakken vullers ze vergaderen iedere week over de prijzen we moeten binnekort de nma er eens op af sturen!!

    we zullen ze aan het piepen krijgen het is immers afval!! er is van alles veeeeeels te veeel op het moment..

Of registreer je om te kunnen reageren.