Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Economische tegenwind en valutaperikelen plagen FrieslandCampina

Een omzet die 9,3 procent hoger is, maar een winst die ter zelfder tijd met 18,5 procent is gedaald. FrieslandCampina heeft een moeilijk eerste halfjaar van 2011 gehad.

Hoofdoorzaken zijn een stagnerende afzet en teruglopende marges op diverse markten en wisselkoersverliezen door een sterke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar (waar op de internationale markt veelal mee wordt afgerekend) en de Vietnamese Dong.

FrieslandCampina zag de marge en ook de verkopen in Europa met name teruglopen in Duitsland en Hongarije, terwijl er zorgen zijn over de Griekse markt. Ook op andere plekken in Europa verlopen de verkopen soms stroef. Op buitenlandse markten in Afrika, Azië en het Midden-Oosten bleek het soms moeilijk om de duurdere grondstofprijzen door te berekenen in het te verkopen consumentenproduct. De afzet van babyvoeding verliep prima, maar duurdere (niet-zuivel) grondstoffen kostten ook hier marge. En dan was er nog de politieke onrust in Noord-Afrika.

Gelukkig voor FrieslandCampina bleef grote winstmaker Consumer Products International het toch heel goed doel op de exportmarkten in Afrika en Azië. De groep Ingredients deed het zelfs uitstekend. Die zag de winst met meer dan 50 procent omhoogschieten. Deze groep profiteerde van een sterk aantrekkende vraag naar speciaalproducten, zoals lactose voor medische toepassingen, en was in staat om prijsverhogingen goed door te berekenen. De groep kaas, boter en melkpoeder, waar het grootste volume melk door wordt verwerkt, zag het verlies teruglopen. Dat kwam door de goede markt van alle drie de hoofdproducten, al kwam de kaasprijs tegen het einde van het eerste halfjaar toch weer iets onder druk te staan.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ik kan de boeren gelukkig prijzen, dat hun bestuur en directie zulk goed werk hebben geleverd. De winst daling is niet hun schuld, komt niet door te dure melk. Nee de lagere winst is geheel toe te schrijven aan invloeden van buiten af.

  • no-profile-image

    Ik kan de boeren gelukkig prijzen, dat hun bestuur en directie zulk goed werk hebben geleverd. De winst daling is niet hun schuld, komt niet door te dure melk. Nee de lagere winst is geheel toe te schrijven aan invloeden van buiten af.

Of registreer je om te kunnen reageren.