Rundveehouderij

Achtergrond 409 x bekeken

Braziliaanse zuivel zoekt hulp bij consolidatie

De Braziliaanse zuivelsector ontwikkelt zich snel, maar moet nog een grote consolidatieslag doormaken. Daarvoor is buitenlandse hulp nodig.

De Braziliaanse zuivelmarkt is volop in beweging. Bij een zuivelproductie van 28 miljard kilo per jaar is er in de verwerking nog sprake van een sterke versnippering. De grote vier concerns hebben samen nog maar zo’n 5 miljard kilo daarvan in handen.

Er is echter sprake van een consolidatieslag. ’s Lands grootste zuivelcoöperatie (en vierde zuivelonderneming) Itambé is bezig concurrent Confepar over te nemen. Daarvoor en voor de ambitieuze marketingplannen heeft het bedrijf kapitaalversterking nodig en wordt gekeken naar samenwerking met een sterk buitenlands bedrijf.

De onderneming zelf zou in dit verband hopen op samenwerking met een Europese partner, zoals één van de grote Franse zuivelbedrijven, of FrieslandCampina. Het bedrijf moet in ieder geval ’diepe zakken’ hebben, zo melden Braziliaanse media. Of dit ook past in de strategie van een bedrijf zoals FrieslandCampina is een tweede, maar het Nederlandse zuivelconcern werd genoemd.

Samenwerking met een buitenlands bedrijf komt vaker voor op de Braziliaanse zuivelmarkt. Grootste onderneming Dairy Partners Americas (DPA) is een joint venture tussen Fonterra en Nestlé. De onderneming verwerkt jaarlijks meer dan 2 miljard liter melk. Het bedrijf wordt gevolgd door voedingsmiddelenconcern Brasil Foods en Bom Gosto. In 2009 haalden deze bedrijven achtereenvolgens 1,6 en 1,1 miljard liter van de markt.

Itambé collecteerde 1,1 miljard liter. Dit is de grootste zuivelcoöperatie in Brazilië met zo’n 8.500 leden. Jaarlijks verwerkt de onderneming in haar vijf fabrieken ruim 1,1 miljard liter tot meer dan 152 verschillende producten. De gemiddelde omzet van het concern ligt naar eigen zeggen rond de 900 miljoen euro.

Itambé exporteert al vanaf de jaren 70 zuivel. Ze richtte daarvoor in samenwerking met Sertrading handelsbureau Serlac op. Het zuivelbedrijf exporteert nu naar meer dan 63 landen.

De Braziliaanse melkproductie wordt geschat op zo’n 28 miljard kilo, zo blijkt uit een marktrapport van New Zealand Trade & Enterprise. Hoewel het land over enorme potentie beschikt, speelt het maar een zeer bescheiden rol op de internationale zuivelmarkt. Het aandeel op de Braziliaanse handelsbalans van 2009 lag op 0,3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.