Rundveehouderij

Achtergrond

Zomerdip in zuivelprijzen

Is er sprake van een zomerdip of gaan de zuivelprijzen over de gehele linie fors dalen? De handel is er nog niet over uit.Feit is dat de prijzen op de afgelopen Fonterra-veiling voor wat betreft de melkpoeders flink onderuit gingen.
Duidelijk is dat het hoogtepunt wat betreft de zuivelprijzen voorlopig achter de rug is. Een neerwaardse prijscorrectie lijkt niet te voorkomen. De zuivelprijzen in de EU liggen momenteel nog een stuk hoger dan de prijzen op de wereldmarkt. Dat kan niet lang zo blijven.

Het feit dat er minder kaas vanuit de EU naar Rusland gaat zorgt voor extra druk op de Europese markt. De export van kaas lijkt nu weer iets beter door te lopen, al zijn de meningen hier over verdeeld. Logisch gevolg van een gedaalde uitvoer is dat er minder kaas wordt geproduceerd. Daardoor komt er meer druk op onder meer de vetprijzen.

De verwachting is dat ook de roomprijzen gaan dalen. Naar verluidt wordt er volgende week besloten over de tender van Algerije goed voor zo’n 50.000 ton melkpoeder. Dat kan de markt enigszins verlichten, maar lijkt onvoldoende om de druk van de ketel te halen. Al bestaat er verschil van mening wat betreft het huidige aanbod.

De productieomstandigheden in Nieuw-Zeeland zijn goed. Fonterra gaat uit van een fors hogere productie dit seizoen. De vraag is hoeveel zorgen de zuivelmarkt zich over dit soort voorspellingen moet maken. Weersomstanigheden, die de productie voor een groot deel bepalen, zijn nu eenmaal moelijk te voorspellen.

Het algemene beeld is dat de prijzen gaan dalen, maar dat is gezien de vakantieperiode niet vreemd. De vraag is of een toenemende productie de prijzen verder onder druk gaat zetten, en op welk niveau prijzen stabiliseren.

Prognose: prijzen dalen

Of registreer je om te kunnen reageren.